Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Romeinse Riemgordel Cingulum Militare, Typ Mainz, 1. Jh. n. Chr.

Romeinse Riemgordel Cingulum Militare, Typ Mainz, 1. Jh. n. Chr.

€ 229.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1616679802

Romeinse Riemgordel Cingulum Militare, Typ Mainz, 1. Jh. n. Chr.

Romeinse legionairsgordel met pteryges en messing beslag.

De Romeinse cingulum militare was een leren riem versierd met decoratieve metalen platen en vaak uitgerust met houders of ophanginrichtingen voor de dolk van de soldaat. Deze oorlogsgordel diende niet alleen om de braccae (broek) van de krijger omhoog te houden tijdens de strijd, maar was ook een teken van rang of militaire eer.

Bij de cingulum hoorde vaak een leren schort, dat bestond uit meerdere platte, smalle stroken (zogenaamde pteryges of pteruges), die aan de riem naar beneden hingen en versierd waren met doorlopende rijen geklonken metalen beslag. Elke strip eindigde met metalen hangers (pensilia).

Deze replica van een Romeinse legioensoldaat cingulum of balteus is rijkelijk versierd met vertind messing beslag. De scharnierende gesp, de geklonken platen en medaillons, de beweegbare Pugio-houders en de hangers zijn allemaal gebaseerd op historische vondsten uit de omgeving van Mainz. De originele artefacten dateren uit de 1e eeuw na Christus.

De heupgordel is gemaakt van robuust 2 mm dik leer en aan de binnenkant gevoerd met suèdeleer om de tuniek van de drager te beschermen tegen de klinknagels die de decoratieve panelen op hun plaats houden. De riem is voorgesneden en verstelbaar in verschillende maten. Een leren koord om een dolk aan de ronde Pugio hangers te binden en te bevestigen wordt meegeleverd.

Het gestreepte schort is van hetzelfde leer (zonder voering). Elke leren strip heeft een geïntegreerde lus en kan dus naar wens op de riem geschoven of verwijderd worden.

Als een ideaal accessoire voor Romeinse re-enactment, LARP, toneel of TV/film, zal deze prachtige Romeinse riem je transformatie in een trotse krijger gewoon perfect maken.


Details:

- Materiaal: rood leer, sierbeslag van messing (vertind)

- Dikte (incl. suède voering, zonder fittingen): ca. 3 mm

- Totale lengte (inclusief gesp): ca. 134 cm

- Geschikt voor een heupomtrek van ca. 100 tot 125 cm

- Breedte: ca. 4 cm (ca. 2 mm aan het geperforeerde uiteinde)

- Schortband: ca. 41 cm lang (inclusief hanger), 2,5 cm breed

- Gewicht: ongeveer 1270g


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.