Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Grieks Xiphos Hopliten Zwaard met Schede

Grieks Xiphos Hopliten Zwaard met Schede

€ 149.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0180001700

Griekse Xiphos, Hoplietzwaard met schede.

De hoplieten van het oude Griekenland, de dappere burgersoldaten die te voet vechten, die vooral bekend staan om hun falanx-gevechtsformatie met speren of stotende lansen (dory) en grote ronde schilden (aspis/hoplon), worden vaak afgebeeld met een secundair wapen.

Een van deze handwapens die op de oude slagvelden van Griekenland werd gebruikt, was de zogenaamde xiphos, een recht, relatief kort zwaard met een tweesnijdend bladvormig lemmet.

Dit korte zwaard, dat populair was bij de Griekse legers (waaronder de beruchte Spartanen), was ontworpen als snij- en stootwapen voor de infanterie en werd voornamelijk gebruikt als hulpwapen bij close combat of als de lans brak, verloren ging of was uit je handen gerukt.

Hoewel er maar weinig exemplaren van Xiphoi bewaard zijn gebleven, zijn er talrijke artistieke voorstellingen bewaard gebleven, met name op oude Griekse keramische schilderijen die de tand des tijds hebben doorstaan. Deze prachtige reconstructie van een hoplietzwaard heeft de typische bladvorm van een klassieke xiphos uit de 6e/5e eeuw. eeuw voor Christus Het lemmet van ongehard verenstaal EN45, dat aanvankelijk onder de verbrede bladwortel "op maat" wordt gemaakt, wordt geleidelijk breder naar het midden en vervolgens weer taps toelopend naar de punt.

De snijkanten zijn niet geslepen. Het authentiek gevormde gevest bestaat uit een houten pommel met een stalen kap, een stalen handbescherming en een greepgedeelte met een dikke stalen tang en geklonken houten schubben. Het hier aangeboden Griekse eenhandige zwaard wordt geleverd met een houten schede met een rood lederen hoes.

Mond en chape zijn ontworpen in een karakteristieke vorm en ook gemaakt van hout. Koperen ringen zijn met leren riemen aan de schede bevestigd, zodat de drager zijn xiphos als een echte Griekse krijger kan dragen aan een riem die over zijn schouder loopt. Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is.

Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), handvat van hout en staal

- Totale lengte: ca. 68 cm - Lemmetlengte: ca. 54 cm

- Lemmetdikte: ca. 4,5 mm / 4 mm (snijranden ca. 1 mm)

- Lengte handgreep: ca. 14 cm (handgreepsectie ca. 9 cm)

- Lemmetbreedte: ca. 9 cm (bij de pareerstang) / 3,2 cm / 4,2 cm

- Zwaartepunt: ca. 14 cm voor de beschermkap

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes

- Gewicht zonder schede: ca. 0,85 kg

- Gewicht met schede: ca. 1 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.