Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Angelsaksisch Fetter Lane-zwaard met schede, 8e eeuws

Angelsaksisch Fetter Lane-zwaard met schede, 8e eeuws

€ 359.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041300

Angelsaksisch Fetter Lane-zwaard met schede, 8e eeuws.

Dit magnifieke Angelsaksische eenhandige zwaard is gebaseerd op de overblijfselen van een origineel artefact (de bovenkant van een zwaardgevest inclusief de pommel) opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden aan Fetter Lane, Londen (vandaar de naam) en geschonken aan het British Museum in 1893. De uitzonderlijk goed bewaard gebleven, prachtig gedetailleerde originele vondst van verguld zilver is een absoluut uniek stuk Middel-Angelsaksische geschiedenis dat nog steeds te bewonderen is in het British Museum in Londen. Vanwege zijn constructie, vorm en verfijnde versieringen is dit fijn bewerkte meesterwerk geplaatst in de late 8e eeuw. Aangenomen wordt dat het deel uitmaakte van het prestige- of demonstratiewapen van een rijke krijger of edelman van Germaanse afkomst.

Omdat het mes ontbreekt bij de oorspronkelijke archeologische vondst, werd voor deze gedetailleerde Fetter Lane-zwaardreconstructie een klassiek (breed, recht, tweesnijdend) mes in de vroegmiddeleeuwse stijl gekozen. Deze is gemaakt van thermisch behandeld EN45 verenstaal en heeft aan beide zijden een brede voller die bijna tot de punt reikt. De parallelle snijkanten zijn niet geslepen. Het rijkelijk versierde, gegoten messing handvat is vertind, waardoor het een zilveren uitstraling krijgt. Net als het origineel bestaat het uit meerdere delen die aan elkaar geklonken zijn. De filigraanpatronen die het museumstuk sieren zijn zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. De bovenste "kap" van de pommel bestaat uit een centraal koepelvormig element dat aan weerszijden wordt omlijst door drie kleinere richels met gerolde draadpatronen. De basis van de pommel en de beschermer zijn beide uit drie delen met diagonale groeven en een niet-vertinde koperen vulring. De rijkelijk en ingewikkeld versierde greep heeft aan elke kant verschillende verweven plant-/wijnstok- en diermotieven (kronkelende slangen aan de ene kant en een vogel/arendachtig wezen aan de andere kant).

Dit vroeg-middeleeuwse eenhandige zwaard wordt geleverd met een bruine hout/leren schede met een houten riemlus (max. riembreedte 5 cm) en medaillon en chape van vertind messing.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.

Een damaststalen versie van dit zwaard is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116041301).


Details:

- Materiaal: blad van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), handvat van vertind messing

- Totale lengte: ca. 94 cm

- Lemmetlengte: ca. 79 cm

- Lemmetdikte: ca. 4,5 mm (snijkanten ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 15 cm (handvatgedeelte ca. 8,5 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 4,5 cm

- Zwaartepunt: ca. 12 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met echt leren hoes, houten draagriem en vertind messing beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,6 kg

- Gewicht met schede: ca. 2 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan om het lemmet en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.