Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Ballinderry Ulfberht-zwaard, Vikingzwaard met schede, 9e eeuws, SK-B Klasse

Ballinderry Ulfberht-zwaard, Vikingzwaard met schede, 9e eeuws, SK-B Klasse

€ 299.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0164002630

Ballinderry Ulfberht-zwaard, Vikingzwaard met schede, 9e eeuw - stalen gevest

Geschikt voor showgevechten, SK-B

Dit prachtige eenhandige zwaard uit de Vikingtijd is een reconstructie van een moerasvondst uit het midden van de 9e eeuw, die volgens de Petersen-typologie voor Vikingzwaarden werd geclassificeerd als type "K". Het opmerkelijk goed bewaard gebleven originele stuk werd in 1928 gevonden in Ballinderry (Ierland) en is nu te bewonderen in het National Museum of Ireland in Dublin. Vanwege de constructie, het algehele uiterlijk, de gebruikte materialen en de andere voorwerpen die rondslingerden, is het zeer waarschijnlijk dat het Ballinderry-zwaard een prestigewapen was. Men denkt dat het toebehoorde aan een rijke Ier - mogelijk een rijke boer of stamhoofd. Hoe het zwaard in de handen van de Ierse eigenaar terecht is gekomen, is onbekend.

De vorm van dit eenhandige zwaard is een klassiek voorbeeld van een Noords wapen en heeft de typische kenmerken van een traditioneel zwaard uit de vroege middeleeuwen. Sommige eigenaardigheden onthullen echter een complexer verhaal: terwijl het gevest ongetwijfeld Scandinavisch is, lijkt het blad van Frankische oorsprong te zijn. Het draagt de inscriptie van de maker, ULFBERHT, een Rijnlandse smederij, die wordt beschouwd als een van de eerste "merken" voor zwaarden (er zijn nu ongeveer 170 zwaarden uit de 9e tot 11e eeuw gevonden in heel Europa - inclusief West-Rusland). met het opschrift +VLFBERHT+). Voor dit specifieke zwaard suggereert onderzoeksbewijs dat het mes uit Duitsland werd geïmporteerd, door een Noorse meester tot een zwaard werd gevormd en uiteindelijk (misschien door oorlog, waarschijnlijker door handel) zijn weg vond naar Ballinderry.

De battle-ready replica die we hier aanbieden heeft een gehard lemmet van 5160 koolstofstaal getemperd tot ca. 48-52 HRC. Net als bij de originele vondst draagt het tweesnijdende lemmet met een brede voller het opschrift +ULFBERHT+. De doorlopende mesdoorn is aan de pommel geklonken. Met zijn stompe, 2 mm dikke slagranden en afgeronde punt is deze geweldige reproductie perfect voor re-enactment, tentoonstellingsgevechten of sparring.

De korte pareerstang en kenmerkende pommel met meerdere ribbels zijn gemaakt van staal. Beide zijn zo getrouw mogelijk gereproduceerd met de wervel- of rankmotieven die het gevest van het originele artefact sieren. Zoals bij veel andere hedendaagse exemplaren bestaat ook hier de pommel uit meerdere aan elkaar geklonken delen. Het greepgedeelte met een houten kern is stevig omwikkeld met een bruin leren koord.

Dit vroegmiddeleeuwse zwaard wordt geleverd met een mooie bruine hout/leren schede met bronzen medaillon en chape, houten riemlussen en twee leren draaglussen. Een draagriem / hanger (draagsysteem met riemverdelers) van bruin leer is ook bij de levering inbegrepen. Voor de leren lussen en de band zijn de gegoten koperen fittingen gebaseerd op vondsten uit (o.a.) Birka/Björkö en Gotland, Zweden.

Een andere versie van dit gevechtszwaard met bronzen pommel en beschermer is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0164002631).


Details:

- Show vechtkwaliteitsklasse: SK-B

  Lees meer over onze classificatie van tentoonstellingsgevechten

- Materiaal mes: koolstofstaal 5160, warmtebehandeld

- Rockwell-hardheid van het lemmet: ca. 48-52 HRC

- Materiaal handvat: hout met lederen omhulsel, pommel en beschermkap van staal

- Totale lengte: ca. 94 cm

- Lemmetlengte: ca. 79 cm

- Lengte handgreep: ca. 15 cm (handgreepsectie ca. 10,5 cm)

- Lemmetbreedte bij beschermkap: ca. 5 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijranden ca. 2 mm)

- Zwaartepunt: ca. 17 cm voor de beschermkap

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes, leren draaglussen en bronzen beslag

- incl. draagspullen / hangers van leer met koperen beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,1 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,5 kg

- Gewicht met schede en band: ca. 1,7 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.