Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Brits Cavaleriezwaard uit 1908 met Schede

Brits Cavaleriezwaard uit 1908 met Schede

€ 179.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116348101

Brits cavaleriezwaard uit 1908 met schede.

Het cavaleriezwaard uit 1908 was het laatste dienstzwaard dat standaard werd uitgegeven aan de cavalerietroepen van het Britse leger - dit in een tijd waarin bereden aanvallen grotendeels achterhaald waren en zwaarden weinig als gevechtswapens werden gebruikt. Het werd echter algemeen beschouwd als het beste cavaleriezwaard ooit ontworpen en was nog steeds in gebruik tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het model uit 1908 en het meer verfijnde officiersmodel uit 1912 worden nog steeds gebruikt als het ceremoniële zwaard van de Britse, Australische en Canadese cavalerieregimenten.

Hoewel dit lichtgewicht zwaard nog steeds effectieve slagen kon leveren, was het duidelijk in de eerste plaats ontworpen om te paard te steken en zou het zogenaamd het bereik van een lans kunnen bereiken wanneer het met volledige arm wordt vastgehouden. Het lange, smalle en stijve mes had een sterke, T-vormige ruggengraat en een speerachtige punt, scherp aan beide kanten om zowel stoten als snijden te vergemakkelijken.

De royaal geproportioneerde, eenvoudige, komvormige gevestbeschermer bood uitstekende handbescherming, en de substantiële pommel hielp het mes in evenwicht te houden zonder afbreuk te doen aan de lichtheid, snelheid en behendigheid van het zwaard. Bovendien zorgde de ergonomisch ontworpen pistoolachtige handgreep met duimuitsparing en diamantstructuur voor een goede grip en controle, en bracht de punt automatisch in de juiste positie voor het schot.

Bovendien kon het zwaard aan het zadel of aan een riem of bandolier worden bevestigd en was daardoor gemakkelijk mee te nemen.

De mooie, goedkope replica die we hier aanbieden, heeft een recht, enkelzijdig EN45 verenstalen mes dat over ongeveer tweederde van zijn lengte vol is. De ongeslepen snijkant is ca. 1 mm dik. De beschermer en pommel zijn gemaakt van staal en de greep is van hard gegoten plastic om de rubberen of bakelieten handgrepen van de originele modellen na te bootsen.

Het cavaleriezwaard wordt geleverd met een gezwarte volledig stalen schede met twee draagringen.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), pareerstang en pommel van staal,    handgreep van hard gegoten kunststof

- Totale lengte: ca. 110 cm

- Lemmetlengte: ca. 91 cm

- Vaartuig: ca. 19 cm (greepoppervlak inclusief duimsteun ca. 15 cm)

- Maximale mesbreedte: ca. 2 cm (loopt taps toe naar de punt toe tot ca. 0,5 cm)

- Lemmetdikte: ca. 6 mm (loopt taps toe naar de punt toe tot ca. 3 mm)

- Rand: ca. 1 mm

- Zwaartepunt: ca. 11,5 cm voor de bewaker

- Inclusief metalen schede met draagringen

- Gewicht zonder schede: ca. 1,26 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,8 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan het lemmet regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.