Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Brits Cavaleriezwaard uit 1912 met stalen schede

Brits Cavaleriezwaard uit 1912 met stalen schede

€ 119.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116323300

Brits cavaleriezwaard uit 1912 met stalen schede.

Het cavaleriezwaard van 1912 was het allerlaatste zwaard dat werd uitgegeven aan cavalerieofficieren in het Britse leger - in een tijd waarin bereden aanvallen grotendeels achterhaald waren en zwaarden weinig werden gebruikt als gevechtswapens. Het werd beschouwd als het beste cavaleriezwaard ooit ontworpen en was nog steeds in gebruik tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het model uit 1912 was duidelijk gebaseerd op het model uit 1908, maar was veel rijker gedecoreerd. Bij de aanvang werd het aan alle officieren afgegeven ter vervanging van de inconsistente zwaarden die ze eerder privé hadden verworven. In vergelijking met het standaardzwaard was het gevest verfijnder: terwijl de standaardversie van de gewone soldaat uit 1908 was uitgerust met een handgreep van rubber of bakeliet, werden deze materialen vervangen door haaienleer met een inleg van nikkelzilverdraad in de officiersversie. Bovendien was de komvormige beschermplaat versierd met een bloemengeëtste gravure (kamperfoeliemotief) in de stijl van officierszwaarden uit de 19e eeuw.

Het model uit 1912 wordt nog steeds gebruikt als ceremonieel zwaard door Britse, Australische en Canadese cavalerie-eenheden.

De mooie, goedkope reconstructie die we hier aanbieden, heeft een recht, enkelzijdig EN45 verenstalen mes dat voor ongeveer tweederde van zijn lengte is gevuld. De ongeslepen snijkant is ca. 1 mm dik. Het handvat is voorzien van een handbescherming en de royale, komvormige beschermplaat is een getrouwe weergave van de motieven die de historische modellen sierden. De houten kerngreep is omwikkeld met zwart leer en gedraaid staaldraad.

Het cavaleriezwaard wordt geleverd met een bijpassende volledig stalen schede met twee ringbanden, beweegbare draagringen en een breed, afgerond eindstuk of schoen.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), pareerstang en pommel van staal, houten    greep met lederen bekleding en staaldraadwikkeling

- Totale lengte: ca. 109 cm

- Lemmetlengte: ca. 89 cm

- Vaartuig: ca. 20 cm

- Maximale mesbreedte: ca. 3 cm (loopt taps toe naar de punt toe tot ca. 2 cm)

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (loopt taps toe naar de punt toe tot ca. 1 mm)

- Rand: ca. 1 mm

- Zwaartepunt: ca. 17 cm voor de bewaker

- Inclusief metalen schede met draagringen

- Gewicht zonder schede: ca. 0,98 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,7 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan om het lemmet en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.