Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Cingulum Militare, Romeinse Legionairsgordel met pteryges en messing beslag

Cingulum Militare, Romeinse Legionairsgordel met pteryges en messing beslag

€ 179.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1616679700

Cingulum Militare, Romeinse Legionairsgordel met pteryges en messing beslag.

Wolvin met Romulus en Remus

De Romeinse cingulum militare was een leren riem versierd met decoratieve metalen platen en vaak uitgerust met houders of ophanginrichtingen voor de dolk van de soldaat. Deze oorlogsgordel diende niet alleen om de braccae (broek) van de krijger omhoog te houden tijdens de strijd, maar was ook een teken van rang of militaire eer.

Bij de cingulum hoorde vaak een leren schort, dat bestond uit meerdere platte, smalle stroken (zogenaamde pteryges of pteruges), die aan de riem naar beneden hingen en versierd waren met doorlopende rijen geklonken metalen beslag. Elke strip eindigde met metalen hangers (pensilia).

De sierlijke Romeinse cingulum- of balteusgordel die hier wordt aangeboden, is het meest geschikt voor het afbeelden van een legionair uit de late 1e eeuw. De geklonken rechthoekige (ca. 8,5 x 5 cm) sierplaten van dun plaatmessing zijn afwisselend gebosseleerd met het motief van een menselijk gezicht en het bekende motief van de wolf die Romulus en Remus zoog of Lupa Romana. In de Romeinse mythologie wordt de tweeling beschouwd als de grondleggers van de stad Rome. Ook de scharnierende gesp en de beweegbare Pugio houders zijn van messing.

De heupgordel is gemaakt van robuust, 3 mm dik leer. De riem is voorgesneden en verstelbaar in verschillende maten. Er wordt een leren koord meegeleverd om een dolk aan de knoopachtige Pugio-hangers te binden en te bevestigen. Het gestreepte schort bestaat uit 4 leren banden en elke streep is versierd met een hanger en 8 messing medaillons.

Als ideale accessoire voor Romeinse re-enactment, LARP, toneel of TV/film, zal deze prachtige Romeinse riem je transformatie tot een trotse krijger perfect maken.


Details:

- Materiaal: bruin leer, sierbeslag van messing

- Dikte (zonder hulpstukken): ca. 3 mm

- Totale lengte (inclusief gesp): ca. 135 cm

- Geschikt voor een heupomtrek van ca. 100 tot 125 cm

- Breedte: ca. 8 cm (ca. 2,5 mm aan het geperforeerde uiteinde)

- Schortband: ca. 32 cm lang (inclusief hanger), 3,2 cm breed

- Gewicht: ongeveer 840g


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.