Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse Sgian Dubh Mes van Damaststaal met Schede

Middeleeuwse Sgian Dubh Mes van Damaststaal met Schede

€ 59.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0201022632

Middeleeuwse Sgian Dubh Mes van Damaststaal met Schede.

Sgian Dubh is een klein handgesmeed Schots mes met een versierde ebbenhouten handgreep. 

Dit traditionele Schotse mes, ook wel de "kousdolk" genoemd, wordt in de rechter kous gedragen zodat alleen het bovenste deel van het handvat zichtbaar is. Oorspronkelijk diende het ceremoniële doeleinden. 

De Sgian Dubh is sinds de 18e eeuw een hoofdbestanddeel van elke Schotse Hooglander.

De naam komt uit het Gaelic en betekent "zwart". Het is onduidelijk of dit alleen betrekking heeft op de kleur van het handvat, die in feite overwegend zwart was, of dat het voortkomt uit de bredere betekenis "verborgen" of "verborgen".

Het lemmet is gemaakt van 512-laags Damascus staal.

De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. 

De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. 

Gewoonlijk worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk smeedlassen en vouwen. 

Het koolstofstaal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het blad meer elasticiteit en een grotere weerstand tegen breuk geeft. 

Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. 

Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan ook indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals getwist, als zogenaamd torsiedamast of in rozendamast. 

Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-bladen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden. 

De Edda beschrijft zo'n Damascus-zwaardmes als een bloederige worm, een giftige slang.


Details:

- Totale lengte: ca. 19,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 10 cm

- Inclusief bijpassende leren schede