Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse Duitse Klotendolk met Schede 16e eeuws

Middeleeuwse Duitse Klotendolk met Schede 16e eeuws

€ 112.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0216201500

Middeleeuwse Duitse Klotendolk met Schede 16e eeuws.

De nierdolk of kogeldolk dankt zijn nogal eigenaardige naam aan de twee kenmerkende bol- of eivormige verdikkingen of uitstulpingen die de handbescherming vormen en het handvat een duidelijk fallisch aanzien geven. Dit specifieke type middeleeuwse dolk was wijdverbreid in heel Europa en verscheen in talloze varianten in de loop van zijn ongewoon lange levensduur, die zich uitstrekte van de late middeleeuwen (14e eeuw) tot de renaissance. Op de Britse eilanden bestond het zelfs in de 17e/18e eeuw in gewijzigde vormen (dudgeondolk in Engeland en dirk in Schotland). eeuw.

Dit stootwapen, dat naast het zwaard of rapier meestal als zijwapen werd gedragen, was erg populair bij ridders, omdat het spitse lemmet met een scherpe punt ideaal was voor het doordringen van gewatteerde pantsers en maliënkolders in close combat of in de gaten in het pantser van de ridder om een tegenstander neer te steken. Het was echter niet alleen een dodelijk instrument, maar diende ook als een stijlvolle weergave van de rijkdom van de drager, en ridders en rijke burgers droegen vaak hun uitbundig vervaardigde en rijk versierde dolken als een demonstratief statussymbool.

Het lemmet van deze prachtige, elegante reconstructie van een 16e-eeuwse Duitse dolk is gemaakt van EN45 verenstaal, heeft een ruitvormige doorsnede en loopt gelijkmatig taps toe tot een scherpe punt. De snijkanten zijn niet geslepen en de tang is aan het uiteinde van het handvat geschroefd. Het gevest, met zijn karakteristieke tweelobbige stootplaat, is uit één stuk hout gesneden en is versterkt met messing beslag met antieke afwerking - een eindkap versierd met kruisen en een even sierlijke, naar beneden gebogen beschermplaat met uiteinden in de vorm van hoofden van rammen.

De ridderdolk wordt geleverd met een plantaardig gelooide, netjes genaaide leren schede met een leren koord voor bevestiging aan de riem. De kruis- en ramskopmotieven die de pommel en de wacht sieren, worden weerspiegeld op de prachtige koperen kap.

Opgemerkt moet worden dat deze dolk uit de Renaissance niet slagvaardig is. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: EN45 verenstalen blad (koolstofstaal, niet roestvrij), antiek afgewerkte messing pommel en bewaker, houten handgreep

- Totale lengte: ca. 36,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 22,2 cm

- Lemmetdikte: ca. 5 mm / 3,5 mm (snijranden ca. 0,6 mm)

- Lengte handvat: ca. 14,3 cm / 16,5 cm met decoratieve punten (handvatgedeelte ca. 9 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 1,4 cm

- Zwaartepunt: ca. -1,5 cm (op de greep, ter hoogte van de bewaker)

- Inclusief echt lederen schede met messing kap (antieke afwerking) en leren koord

- Gewicht zonder schede: ca. 200 g

- Gewicht met schede: ca. 260 g


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. 

We raden aan om het mes regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.