Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse Klotendolk met Schede uit `Rothenburg` 15e eeuws

Middeleeuwse Klotendolk met Schede uit `Rothenburg` 15e eeuws

€ 129.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0216201600

Middeleeuwse Klotendolk met Schede uit `Rothenburg` 15e eeuws.

De nierdolk of kogeldolk dankt zijn nogal eigenaardige naam aan de twee kenmerkende bol- of eivormige verdikkingen of uitstulpingen die de handbescherming vormen en het handvat een duidelijk fallisch aanzien geven. Dit specifieke type middeleeuwse dolk was wijdverbreid in heel Europa en verscheen in talloze varianten in de loop van zijn ongewoon lange levensduur, die zich uitstrekte van de late middeleeuwen (14e eeuw) tot de renaissance. Op de Britse eilanden bestond het zelfs in de 17e/18e eeuw in gewijzigde vormen (dudgeondolk in Engeland en dirk in Schotland). eeuw.

Dit stootwapen, dat naast het zwaard of rapier meestal als zijwapen werd gedragen, was erg populair bij ridders, omdat het spitse lemmet met een scherpe punt ideaal was voor het doordringen van gewatteerde pantsers en maliënkolders in close combat of in de gaten in het pantser van de ridder om een tegenstander neer te steken. Het was echter niet alleen een dodelijk instrument, maar diende ook als een stijlvolle weergave van de rijkdom van de drager, en ridders en rijke burgers droegen vaak hun uitbundig vervaardigde en rijk versierde dolken als een demonstratief statussymbool.

De mooie, elegante middeleeuwse dolk die wij hier aanbieden is gebaseerd op een origineel stuk uit Noord-Italië uit de late 15e eeuw (ca. 1450-1480), dat zich nu in de wapencollectie van de Baumann Foundation in het Rothenburg Museum in Rothenburg bevindt. ob der Tauber (Beieren, Midden-Franken).

Het lemmet is gemaakt van EN45 verenstaal, heeft een ruitvormige doorsnede en loopt gelijkmatig taps toe tot een scherpe punt. De snijkanten zijn niet geslepen en de tang is aan het uiteinde van het handvat geschroefd. Het gevest, met zijn kenmerkende dubbellobbige stootplaat, is vervaardigd uit een enkel stuk hout en is versterkt met messing beslag met antieke afwerking. Het loopt taps toe aan de bovenkant en eindigt met een platte, rijkelijk versierde eindkap. De al even sierlijke beschermplaat heeft naar beneden gebogen mesvangers met verhoogde uiteinden, bedoeld om vijandelijke messen te onderscheppen en vast te klemmen in man-tegen-mangevechten.

De ridderdolk wordt geleverd met een plantaardig gelooide, netjes genaaide leren schede met een leren koord voor bevestiging aan de riem. De motieven en opengewerkte details die de pommel sieren zijn terug te vinden op de prachtige messing chape met chape-knop.

Er wordt op gewezen dat deze laatmiddeleeuwse dolk niet geschikt is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: EN45 verenstalen blad (koolstofstaal, niet roestvrij), antiek afgewerkte messing pommel en bewaker, houten handgreep

- Totale lengte: ca. 39,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 25 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm / 3 mm (snijranden ca. 0,8 mm)

- Lengte handvat: ca. 14,5 cm / 16 cm met decoratieve punten (handvatgedeelte ca. 8 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 2 cm

- Zwaartepunt: ca. -4 cm (op de greep, net achter de beschermkap)

- Inclusief echt lederen schede met messing kap (antieke afwerking) en leren koord

- Gewicht zonder schede: ca. 370 g

- Gewicht met schede: ca. 445 g

De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. 

We raden aan om het mes regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.