Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Duitse afweerdolk met schede, 16e eeuw

Duitse afweerdolk met schede, 16e eeuw

€ 99.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0216202100

Duitse afweerdolk met schede, 16e eeuw.

De laatmiddeleeuwse/renaissancistische afweerdolk (soms ook wel een quillon-dolk genoemd) dankt zijn naam aan de vorm van zijn handbescherming, die in wezen een verkleinde versie was van de pareerstangen die kenmerkend waren voor zwaarden uit die periode. Dit specifieke type dolk, vaak uitgerust met een uitstekende ring of halve ring aan één kant van de wachter, was ontworpen om vijandelijke messen in close combat af te weren of te blokkeren. post of steken in gaten in het plaatpantser van de tegenstander. De afweerdolk, die meestal als zijwapen naast het zwaard of de rapier werd gedragen en in veel verschillende variaties verscheen, was erg populair bij ridders, landsknechten (de beruchte, meestal Duitse huurlingen uit de late 15e en 16e eeuw) en zelfs rijke burgers.

Het prachtige stootwapen dat we hier aanbieden is gebaseerd op een origineel stuk uit het begin van de 16e eeuw (ca. 1510-1540) dat zich nu in de collectie van het Metropolitan Museum of Art (The Met) in New York City bevindt. Het lemmet is gemaakt van EN45 verenstaal, heeft een ruitvormige doorsnede en loopt taps toe naar een vlijmscherpe punt. De messen zijn niet geslepen en de tang is aan het uiteinde van het handvat geschroefd (schroefdraadmoer). De pareerstang en pommel zijn beide ingewikkeld gemaakt van antiek messing en de greep is uit hout gesneden. De pareerstang, die aan beide zijden iets verbreed is naar het einde toe, is voorzien van een B-vormige zijring en de zeshoekige pommel loopt naar boven toe taps toe en eindigt met een platte, mooi gedecoreerde kap.

De Landsknecht / ridderdolk wordt geleverd met een plantaardig gelooide, netjes genaaide lederen schede met verfijnd beslag (een chape met een zoekknop en een mondriem met beweegbare draagringen voor bevestiging aan de riem).

Opgemerkt moet worden dat deze renaissancedolk niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: blad van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), pommel en pareerstang van messing met    antieke afwerking, houten greep

- Totale lengte: ca. 36,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 25 cm

- Lemmetdikte: ca. 4,5 mm / 3,7 mm (snijkanten ca. 0,6 mm)

- Lengte handvat: ca. 11,5 cm (handvatgedeelte ca. 8 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 1,9 cm

- Zwaartepunt: ca. -0,5 cm (op de handgreep, net achter de beschermkap)

- Inclusief echt lederen schede met messing beslag en draagringen (antieke finish)

- Gewicht zonder schede: ca. 210 g

- Gewicht met schede: ca. 270 g


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan het lemmet regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.