Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

​Viking Fibula Jelling Style Verzilvert, 10e eeuws

​Viking Fibula Jelling Style Verzilvert, 10e eeuws

€ 79.95 p.st.
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-07 Ov 4 Jelling

Viking Fibula Jelling Style Verzilvert.

Ovaalfibula of ovale broche in Jelling-stijl voor dameskostuums uit de Vikingtijd.

Op de 3e foto ziet u het origineel!

Expressieve replica van een opengewerkte Vikingfibula uit de 10e eeuw gebaseerd op een originele vondst door Morberg in de Zuid-Noorse provincie Buskerud.

De replica van de schaalbroche uit de Vikingtijd uit Morberg, ook bekend als de Schildkröt-broche of ovale broche, is gegoten in brons en uitvoerig gepolijst. De ovale broche is ook verkrijgbaar in verzilverd.

Op de achterkant van de Morberg schelpfibula zit een stabiele naald, waardoor de fibula ook geschikt is voor kledingstukken van zware wollen stof. Daarnaast heeft de bekerfibula een oog waar de Vikingdame haar kettingen in kan hangen.

De Morberg-fibula werd gevonden in de provincie Buskerud in het zuiden van Noorwegen en bevindt zich nu in het Historisch Museum in Oslo. Het ontwerp van de ovale broche van Morberg is typerend voor de zogenaamde Jelling-stijl, die in de 10e eeuw de Vikingkunst domineerde.

Dergelijke bekerbroches waren een integraal onderdeel van dameskleding in de Vikingtijd. De bekerfibula, die in paren onder de rechter- en linkerschouder werd gedragen, diende om het schort aan de Viking-dameskleding te bevestigen.

Afmetingen van de ovale broche: 8,4 x 5,3 x 1,9 cm.

De schaalbroche werd altijd in paren gedragen. Bestel daarom het beste twee stuks.

Een gedetailleerde verhandeling over komfibulae is te vinden door Jan Petersen in de beroemde publicatie "Vikingetide smykker" uit 1928.