Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Zwaard Godfred Damaststaal 8e eeuws (deco)

Viking Zwaard Godfred Damaststaal 8e eeuws (deco)

€ 399.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116696604

Vroeg Vikingzwaard Godfred, met een lemmet van Damaststaal.

Het origineel van deze zeer fraaie reconstructie behoorde ooit toe aan de gevreesde Deense koning Godfred (ook wel Gudfred of Gudrød genoemd). Koning Godfred woonde tot zijn dood in 810 in Haithabu (nabij Sleeswijk), de belangrijkste Vikingnederzetting in Jutland.

Het zwaard dateert uit de 8e eeuw en heeft de typische vorm van een vroegmiddeleeuws Vikingzwaard:

een korte en licht naar voren gebogen quillons, een tweesnijdend en recht blad met een voller, een brede pommel met drie ribbels.

Dit zwaard is volledig met de hand gemaakt. De quillons en de pommel met de drie uitstulpingen zijn gemaakt van warmtebehandeld, smeedbaar gietijzer. Het lemmet van 100-laags damascene staal loopt door tot aan de pommel en is met de hand geklonken. Het handvat is omwikkeld met een breed leren koord. Het lemmet heeft een uitgesproken voller wat het zwaard tegelijkertijd grote elasticiteit en lichtheid geeft. De mesranden zijn niet geslepen.

Het zwaard wordt geleverd met een zeer mooie hout-lederen schede met een leren zwaardriem.

De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus beschrijft een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus.

Typisch worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk vuurlassen en vouwen. Het koolstofrijke staal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het lemmet meer elasticiteit en een grotere breeksterkte geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren.

Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, bijvoorbeeld getordeerd, als zogenaamd torsiedamast, of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen werd aan de Damascus-bladen van de Middeleeuwen een inherente magie toegeschreven. De Edda beschrijft een damasceen zwaardblad als een bloederige worm of een giftige slang.


We bieden hetzelfde zwaard aan in twee versies met een blad van verenstaal:

- reguliere versie: artikelnr. DHBM-0116696618

- Tentoonstellingswedstrijdversie: Artikelnr. DHBM-0116696606


Details:

- Materiaal mes: Damascus staal, 100 lagen

- Totale lengte: ca. 94,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 79,5 cm

- Max. bladbreedte: ca. 43 mm

- Zwaartepunt: ca. 16 cm voor de bewaker

- Inclusief schede van hout en leer en zwaardriem

- Gewicht zonder schede: ca. 1250 g