Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Grote Vroegmiddeleeuwse Gevleugelde Lanspunt ca. 61 cm

Grote Vroegmiddeleeuwse Gevleugelde Lanspunt ca. 61 cm

€ 64.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1816722000

Grote Vroegmiddeleeuwse Gevleugelde Lanspunt ca. 61 cm.

De zogenaamde gevleugelde speer, die vooral als stootwapen werd gebruikt en vaak wordt geassocieerd met de Noormannen, is eigenlijk van Frankisch-Karolingische afkomst. Het werd geadopteerd door de Vikingen en werd tot ver in de Hoge Middeleeuwen gebruikt als zowel een oorlogsspeer als een jachtspeer.

Op het slagveld waren de uitsteeksels aan weerszijden van de kom bedoeld om te voorkomen dat de punt te diep doordringt bij het stoten (waardoor het moeilijk zou zijn om de speer eruit te halen), en bood een effectieve manier om vijandelijke aanvallen in close combat te pareren. Bij het jagen (als zogenaamde zwijnenveer, een speer speciaal ontworpen voor de jacht op wilde zwijnen en groot wild) waren deze uitstekende vleugels niet alleen bedoeld om te voorkomen dat de prooi te diep kon binnendringen, maar boden ze ook extra controle en betere bescherming tegen een gewonde dier dat gek was geworden.

De indrukwekkend grote middeleeuwse speerpunt die wij aanbieden is gemaakt van warmtebehandeld EN45 koolstofstaal. Hij is ca. 61 cm lang en heeft ca. 45,5 cm lange snijranden. De vleugels zijn ca. 4 mm dik. Met zo'n massief mes, scherp taps toelopend van een brede basis naar een lange, smalle punt, zou de speerman niet alleen in staat zijn geweest diepe en brede steekwonden toe te brengen, maar ook snijdende en snijdende slagen toe te brengen. Met twee gaten kun je hem op een houten handvat naar keuze monteren om je eigen gevleugelde lans te maken. Geleverd zonder schacht en zonder bevestigingsmateriaal.

Als alternatief kunnen verzamelaars ook onze houten speerpuntstandaard kopen (apart verkrijgbaar,

Artikel nummer. DHBM-1816375000) om je schatten in stijl in je arsenaal te tonen.

Let op: deze speerpunt is in de eerste plaats bedoeld als verzamelobject, decoratief object of prop en niet geschikt voor tentoonstellingsgevechten! De mespunt is niet afgerond en de randen, hoewel niet geslepen, zijn afgeschuind (met de juiste apparatuur en praktische ervaring kunnen ze indien nodig worden geslepen).


Details:

- Materiaal: verenstaal EN45, gehard (koolstofstaal, niet roestvrij)

- Totale lengte (inclusief tule): ca. 61 cm

- Lemmetlengte: ca. 49 cm (snijden ca. 45,5 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 10,5 cm

- Breedte bij de vleugels: ca. 12 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm

- Lengte schachtbevestiging (tule): ca. 12 cm

- Binnendiameter schachtbevestiging: ca. 2,7 cm

- Gewicht: ongeveer 1,2 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. We raden aan om de speerpunt regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalwaren.