Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Iers Zwaard met Ringknop, inclusief Schede

Iers Zwaard met Ringknop, inclusief Schede

€ 149.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116329200

Iers Zwaard met Ringknop, inclusief Schede.

Dit eenhandige zwaard is gebaseerd op diverse originele vondsten en tekeningen van Kerns (ceithern) uit de 16e eeuw. De Kerns waren lichte infanterie die in de late middeleeuwen en renaissance het grootste deel van de Ierse strijdkrachten vormden. In veel conflicten op de Britse eilanden toonden deze Gaelische krijgers, voornamelijk huurlingen, hun felle vechtlust.

Een van hun favoriete wapens was een zwaard met een breed lemmet en een kenmerkende ringvormige pommel door het midden waarvan het uiteinde van de doorn van het lemmet zichtbaar was. Deze unieke pommel met open ring was relatief typerend voor Ierse zwaarden uit de 15e en 16e eeuw. Veel overgebleven originele exemplaren van dit type zijn gevonden tijdens archeologische opgravingen in heel Ierland en kunnen worden bewonderd in een aantal musea, waaronder het National Museum of Ireland in Dublin.

Onze betaalbare reconstructie van het iconische Ierse Gaelic ringzwaard heeft een breed, tweesnijdend lemmet van EN45 verenstaal dat over ongeveer tweederde van zijn lengte vol is. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is aan de pommel geschroefd. Het gevest bestaat uit een ca. 19 cm lange, S-vormige pareerstang, een houten greep strak omwikkeld met zwart leer en een sterke ringknop.

Dit prachtige stukje Ierse geschiedenis wordt geleverd met een zwarte houten/leren schede met een recht uiteinde en een stalen medaillon en chape.

Er wordt op gewezen dat dit laatmiddeleeuwse/renaissancistische eenhandige zwaard niet geschikt is voor de strijd, maar is ontworpen als verzamelobject of decoratief object. Het is ook een uitstekende rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken, en zal je transformatie tot een trotse Ierse jager perfect maken.


Details:

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), houten greep met leren bekleding,      pareerstang en pommel van staal

- Totale lengte: ca. 103 cm

- Lemmetlengte: ca. 82 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijkanten ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 21 cm (handvatgedeelte ca. 12 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 4,5 cm

- Zwaartepunt: ca. 18 cm voor de bewaker

- Afmetingen ringknop: ca. 5,5 cm Ø, 8 mm dik

- Inclusief houten schede met echt leren hoes en stalen beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,15 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,6 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan het lemmet regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.