Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Klein Vikingmes, Damascus lemmet en houten/benen handvat met Torslunda motief

Klein Vikingmes, Damascus lemmet en houten/benen handvat met Torslunda motief

€ 149.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0364000198

Klein Vikingmes, Damascus lemmet en houten/benen handvat met Torslunda motief.

Met zijn geslepen lemmet van 256-laags damaststaal* en zijn prachtige handvat van hout, been en messing met een opvallende factor, is dit handgemaakte Viking Age-mes een uniek decoratief mes voor dagelijks gebruik.

De centrale greep van been is aan beide zijden versierd met motieven gebaseerd op een bronzen dobbelsteen of dobbelsteen gevonden in Torslunda (Oland, Zweden). Het handvat eindigt met een messing huls richting het lemmet, en het messing handvatkapje heeft een praktisch oogje aan het andere uiteinde (om een lanyard aan te bevestigen of om het mes gemakkelijk uit de schede te halen).

De prachtige schede van gelooid leer met rijk bewerkte messing beslag is voorzien van een draagring. Het kleine Viking-allesmes kan gemakkelijk aan de riem worden gedragen.

*De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Gewoonlijk worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk smeedlassen en vouwen. Het koolstofstaal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het blad meer elasticiteit en een grotere weerstand tegen breuk geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan ook indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals getwist, als zogenaamd torsiedamast, of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-bladen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.


Details:

- Materiaal lemmet: Damascus staal (256 lagen, 4340 en 1070 staal)

- Materiaal handvat: hout, dierlijk bot en messing

- Totale lengte: ca. 16,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 6,5 cm

- Gewicht: ca. 45 g (ca. 100 g met schede)

- Leder en messing schede met draagring


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.


Belangrijke instructies:

- Hoewel het mes volledig functioneel is, is alleen de snijkant geslepen. Indien nodig zou het moeten worden verscherpt om de scherpte te verbeteren.

- Omdat het mes volledig met de hand wordt gemaakt, kunnen de versieringen per stuk enigszins verschillen. Houd er ook rekening mee dat bot een natuurproduct is en dat afwijkingen in kleur en/of nerf vrij veel voorkomen. Daarom zijn geen twee handvatten hetzelfde op dit Viking-mes en zijn de bovenstaande afbeeldingen alleen ter illustratie.