Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Ligula, Romeinse messing lepel met ovale bak

Ligula, Romeinse messing lepel met ovale bak

€ 14.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1916758200

Ligula, Romeinse messing lepel met ovale bak.

Over het algemeen kunnen de lepels uit de Romeinse oudheid worden onderverdeeld in twee basistypen:

Terwijl het slakkenhuis (mv. cochlearia) een kleinere lepelkom (zogenaamde kom) en een rechte, puntige handgreep met een scherp uiteinde had, werd de meestal grotere, zwaardere ligula (mv. ligulae) gekenmerkt door een vrij royale, vaak ovale kom en een steel met afgerond uiteinde of sierknop.

In archeologische kringen wordt aangenomen dat ligulae soms als tafellepels werden gebruikt, maar vooral om te schikken en te serveren. Talrijke vondsten tonen aan dat deze opscheplepels enkele eeuwen in gebruik waren. Tijdens opgravingen kwamen variaties in de meest uiteenlopende vormen en materialen aan het licht - van eenvoudig tot uitgebreid vormgegeven, van hout, been of metaal. Het feit dat er enkele zilveren en bronzen versies werden gevonden als grafvoorwerpen, suggereert dat deze nobele varianten vaak geen alledaagse gebruiksvoorwerpen waren, maar prestige-items.

Deze reproductie van een Ligula-lepel met een diepe amandelvorm (ovale kom met een lichte punt) is gemaakt van messing. De overgang tussen kom en handvat is getrapt en het handvat, dat slechts licht taps toeloopt, eindigt met een kleine bolvormige sierknop. Dit fijne stuk Romeins bestek is uitstekend geschikt voor levende geschiedenis en zou een mooie aanvulling zijn op de outfit van elke Romeinse re-enactor.


Details:

- Materiaal: messing

- Totale lengte: ca. 14,5 cm

- Afmetingen schaal: ca. 5,1 cm lang / 2,1 cm breed (op het breedste punt)

- Gewicht: ongeveer 16 g


Juridische mededeling:

Niet geschikt voor direct contact met voedsel.