Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuws Houten Brilmontuur, vondst uit Nederland, 14e-15e eeuw

Middeleeuws Houten Brilmontuur, vondst uit Nederland, 14e-15e eeuw

€ 16.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-​13-Glasses

Middeleeuws Houten Brilmontuur, vondst uit Nederland, 14e-15e eeuw.

Hier kun je een middeleeuws houten brilmontuur kopen dat is gemaakt op basis van een vondst uit de late middeleeuwen.

Het historische model voor dit brilmontuur is een laatmiddeleeuwse vondst uit Bergen Op-Zoom in Nederland, die dateert uit de 14e tot 15e eeuw.

Het middeleeuwse brilmontuur bestaat uit 2 aan elkaar geklonken delen, waardoor de bril in elke stand geopend kan worden en daardoor geschikt is voor ieder hoofd.

In tegenstelling tot de huidige bril werd deze in de Middeleeuwen niet met de slapen gedragen, maar simpelweg op de neus geklemd als een zogenaamde pince-nez of achter de oren gespannen met riempjes die aan het montuur van de bril waren bevestigd. Hiervoor zijn aan beide zijden twee kleine gaatjes in het frame aangebracht.

De middeleeuwse bril wordt geleverd zonder lenzen en zonder riempjes.

De monturen hebben sleuven aan de onderkant, zodat ze een paar millimeter uit elkaar kunnen worden getrokken om plaats te bieden aan een lens. Een klein elastiekje dient als sluiting. Als alternatief kan een stuk garen worden gebruikt, zoals gebruikelijk was in de middeleeuwen.

Elke poot van de middeleeuwse bril meet 8,5 cm en is geschikt voor glazen met een diameter van 3,8 cm.

Bij het plaatsen van de lenzen mag het montuur van het brilmontuur slechts zeer voorzichtig en met weinig moeite uit elkaar worden getrokken om beschadigingen te voorkomen.