Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse bladvormige gevleugelde Lanspunt, ca. 43,5 cm.

Middeleeuwse bladvormige gevleugelde Lanspunt, ca. 43,5 cm.

€ 69.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1816722500

Middeleeuwse bladvormige gevleugelde Lanspunt, ca. 43,5 cm.

In de geschiedenis van de speer was de bladvormige speerpunt een terugkerende vorm. Het was al in gebruik in de bronstijd en werd gebruikt in een breed scala aan presentaties en in vele tijdperken en culturen - van de oudheid tot de Vikingtijd en tot ver in de middeleeuwen.

De zogenaamde gevleugelde speer, die vooral als stootwapen werd gebruikt en vaak wordt geassocieerd met de Noormannen, is eigenlijk van Frankisch-Karolingische afkomst. Het werd geadopteerd door de Vikingen en werd tot ver in de Hoge Middeleeuwen gebruikt als oorlogsspeer en als jachtspeer (de zogenaamde zwijnenspeer, een speer speciaal ontworpen voor de jacht op wilde zwijnen en groot wild). Zowel op het slagveld als bij de jacht waren de vleugels of uitsteeksels aan weerszijden van de kom bedoeld om te voorkomen dat de speer bij een stoot te diep zou doordringen, waardoor de speer moeilijk te verwijderen zou zijn. Ze boden ook een effectieve manier om te pareren in close combat, evenals extra controle en betere bescherming tegen een gewond, woedend dier.

De hier aangeboden gevleugelde speerpunt met bladen is gemaakt van EN45 warmtebehandeld koolstofstaal. Qua structuur komt het grotendeels overeen met de Karolingische speerpunten/lanspunten, die in de vroege middeleeuwen wijdverbreid waren onder krijgers en jagers, en is daarom ideaal voor Vikingen en middeleeuwse taferelen (ca. 8e/9e tot 11e/12e eeuw) . Het is ca. 43,5 cm lang en het lemmet is versterkt met een kenmerkende centrale rib die zorgt voor extra stabiliteit en een grotere penetratiekracht. De uitstekende vleugels zijn ca. 4 mm dik. Twee gaten maken montage op een houten handvat naar keuze mogelijk om je eigen speer te maken. Geleverd zonder schacht en zonder bevestigingsmateriaal.

Als alternatief kunnen verzamelaars onze houten speerpuntstandaard (apart verkrijgbaar, item DHBM-1816375000) kopen om hun schatten in stijl in hun arsenaal tentoon te stellen.

Let op: deze speerpunt is in de eerste plaats bedoeld als verzamelobject, decoratief object of prop en niet geschikt voor tentoonstellingsgevechten! De mespunt is niet afgerond en de randen, hoewel niet geslepen, zijn afgeschuind (met de juiste apparatuur en praktische ervaring kunnen ze indien nodig worden geslepen).


Details:

- Materiaal: verenstaal EN45, gehard (koolstofstaal, niet roestvrij)

- Totale lengte (inclusief tule): ca. 43,5 cm

- Bladlengte: ca. 34 cm

- Max. bladbreedte: ca. 5,5 cm

- Breedte bij de vleugels: ca. 11 cm

- Lemmetdikte: ca. 5 mm

- Lengte schachtbevestiging (tule): ca. 9,5 cm

- Binnendiameter schachtbevestiging: ca. 2,6 cm

- Gewicht: ongeveer 600g


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. We raden aan om de speerpunt regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalwaren.