Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Naaldendoosje uit Birka in Verzilverde uitvoering

Viking Naaldendoosje uit Birka in Verzilverde uitvoering

€ 22.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-07 ND-Birka verzilvert

Viking Naaldendoosje uit Birka in Verzilverde versie.

Viking Age naaldendoos gebaseerd op een vondst van Birka.

Deze opmerkelijke replica van een naaldendoos uit de Vikingtijd is gebaseerd op het model dat werd gevonden in een 10e-eeuws vrouwengraf in de Zweedse Vikingstad Birka.

Link naar de originele naaldendoos...

Bronzen naaldendoosjes zijn bekend van verschillende vindplaatsen uit de Vikingtijd en zijn onder meer gevonden in Birka en op Gotland. Deze naaldendozen bestonden vaak uit een eenvoudige, opgerolde plaat van metaal, maar in de Vikingtijd waren er ook uitgebreide naaldendozen gegoten van brons met grote decoratieve platen en kettinghangers aan de onderkant.

De naaldendoos uit de Vikingtijd meet 5 x 1,8 x 0,8 cm.

Een stuk scheerwol in de naaldendoos zorgde voor de nodige steun voor de naalden en zorgde ervoor dat ze er niet uitgleden en toch makkelijk vast te pakken waren.

De Vikingvrouwen hadden een kleine naaldendoos zodat de kostbare naalden van been of metaal niet verloren gingen en altijd bij de hand waren. Zo worden naaldendozen als onderdeel van een kostuum vaak gevonden tussen de grafgiften uit de Vikingtijd.

Deze naaldendoos kon van been of gewei zijn, maar vaak waren deze naaldendoosjes ook van brons. In de Vikingtijd werden de naaldhulzen meestal gedragen aan een touwtje of ketting, die naar beneden hing aan een van de twee komfibulae.