Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Romeinse Pompeii -Type Gladius Zwaard met schede (deco)

Romeinse Pompeii -Type Gladius Zwaard met schede (deco)

€ 139.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0180010600

Romeinse Pompeii - Type Gladius.

Pompeii Gladius, Romeins zwaard met schede.

De gladius, het belangrijkste wapen van de Romeinse legioenen, werd gebruikt tussen de 4e eeuw voor Christus. en de 3e eeuw na Christus in veel verschillende variaties. De gladius van het Pompeii-type is een van de latere versies van het Romeinse korte zwaard. Het is door moderne historici genoemd naar de beroemde archeologische vindplaats en locatie van de eerste vier exemplaren van deze soort, daterend van vóór 79 na Christus (het jaar van de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius, die de Italiaanse stad onder een metershoge aslaag begroef begraven).

Het kortere en bredere tweesnijdende mes van de Pompeii Gladius was buitengewoon effectief in gevechten op korte afstand. Met hun bladen met rechte, evenwijdige randen en driehoekige punten waren deze gladii in de eerste plaats bedoeld om te steken, maar ze waren geschikt voor zowel steek- als snijtechnieken.

Het hier aangeboden model is een historisch nauwkeurige reconstructie van een uitbundig versierde maar klassieke Pompeii Gladius. Dit zwaard heeft een ongeslepen, met de hand gesmeed, koolstofstalen mes met volledige tang. Het handvat van been is concaaf voor optimale grip en omlijst door een ovale handguard en bolvormige pommel (beide massief hout met handgesneden motieven). De tang zit stevig vast aan de pommel met een messing moer. Een koperen plaat die in het hout van de handbescherming is verwerkt, is bedekt met een klein stukje vilt om het contact tussen het handvat en de schede te dempen. Als u liever het messing inzetstuk blootlegt, kan dit stuk vilt eenvoudig worden verwijderd.

De prachtige, schitterende schede is een echte blikvanger. Het is gemaakt van hout, bekleed met bordeaux leer en versierd met messing beslag gebaseerd op archeologische vondsten. Terwijl de chape (met een smalle horizontale band, V-vormige rand en halfronde chape-knop) op een vrij eenvoudige - maar mooie - manier is ontworpen, is het medaillon versierd met uitgebreide vertinde details: in twee afzonderlijke decoratieve velden op de voorzijde zijn er deels opengewerkte, deels gegraveerde afbeeldingen van een gehelmde figuur in vol ornaat. Het bovenste veld toont een krijger te voet die tussen twee standaarden staat en het onderste veld toont dezelfde krijger op een strijdwagen met twee paarden (de zogenaamde biga). Aan weerszijden van de schedemondplaat zijn twee gegoten messing draagringen bevestigd, waardoor de drager zijn gladius als een echte Romein kan dragen.

Aangezien dit Gladius-type Pompeii stompe randen maar een scherpe punt heeft, wordt het niet aanbevolen voor tentoonstellingsgevechten en is het meer geschikt voor Living History. Gecombineerd met bijpassende authentieke kleding en bepantsering, is dit prachtig vervaardigde zwaard het perfecte accessoire om elke hoger geplaatste legionair te vertegenwoordigen. Maar naast re-enactmentdoeleinden is het ook een geweldig verzamel- en displaystuk voor elke liefhebber van Romeinse geschiedenis.


Details:

- Materiaal: EN45 koolstofstalen lemmet, benen handvat, houten beschermkap en pommel, messing bevestigingsmoer en    handbeschermer-inzetstuk

- Totale lengte: ca. 68,8 cm

- Lemmetlengte: ca. 48,8 cm

- Lemmetbreedte: ca. 5 cm

- Lengte handgreep: ca. 20 cm (handgreepsectie ca. 9 cm)

- Gewicht (zonder schede): ca. 710 g

- incl. schede met houten kern, echt lederen bekleding (genaaid) en messing applicaties


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.