Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Romeinse Vork Messing

€ 9.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1916758000

Romeinse vork van messing, drietand.

De bewering dat de vork pas in de middeleeuwen is uitgevonden, is een wijdverbreide misvatting.

Hoewel vorken in feite pas later in de Middeleeuwen (zelfs later in een groot deel van Noord-Europa) in West-Europa werden geïntroduceerd, blijkt uit archeologische vondsten dat ze al in de Romeinse tijd in gebruik waren.

Romeinse vorken schijnen echter veel zeldzamer te zijn geweest dan Romeinse lepels (cochlearia en ligulae).

In archeologische kringen wordt aangenomen dat deze voornamelijk werden gebruikt om te serveren in plaats van te eten, hoewel het niet uitgesloten is dat sommige ook als tafelvorken zijn gebruikt.

Opgravingen hebben exemplaren aan het licht gebracht, variërend van eenvoudig tot uitgebreid bewerkt in veel verschillende vormen, met twee, drie of zelfs (zelden) vier tanden en verschillende handgreepontwerpen.

Hoewel enkele zeldzame vondsten zijn gemaakt van been, is het grootste deel van de overgebleven stukken (te zien in musea in heel Europa) gemaakt van zowel onedele als edele metalen zoals zilver of brons.

De vork, in zijn eenvoudigste, tweeledige vorm, zou zijn oorsprong hebben in het Romeinse rijk, toen het werd gebruikt als een verbeterde spies voor het schikken, serveren of snijden van vlees.

Tweetandige vorken werden waarschijnlijk tot het einde van de oudheid gebruikt. Drie- en viertandige vorken, die mogelijk ook als bestek werden gebruikt, worden meestal toegeschreven aan de late oudheid (ca. 3e tot 5e eeuw na Christus).

Aangenomen wordt dat alle vorkvarianten - ongeacht hun doel als vleesvork, serveer-/serveervork of eetvork - waren voorbehouden aan de welgestelde burgers van de hogere midden- en hogere klassen.

Deze reproductie van een kleine Romeinse drietandige vork (Latijn: fuscinula) is gemaakt van messing.

De rechte steel met eenvoudige maar mooie versieringen eindigt met een scherpe punt.

Dit fijne stuk Romeins bestek is uitstekend geschikt voor levende geschiedenisdoeleinden en zou een mooie aanvulling zijn op de outfit van elke Romeinse re-enactor.


Details:

- Materiaal: messing

- Totale lengte: ca. 13,5 cm

- Afmetingen van de troffel: ca. 2,8 cm lang / 1,4 cm breed

- Gewicht: ongeveer 5g


Juridische mededeling:

Niet geschikt voor direct contact met voedsel.