Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Romeinse Cignus Ovaal Lepel met Zwanenkopsteel

Romeinse Cignus Ovaal Lepel met Zwanenkopsteel

€ 14.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1916758300

Cignus, Romeins messing lepel met ovale kom en zwanenkop handvat.

Over het algemeen kunnen de lepels uit de Romeinse oudheid worden onderverdeeld in twee basistypen:

Terwijl de cochleaire (mv. cochlearia) een kleinere lepelkom (de zogenaamde kom) en een recht, spits handvat met een scherp uiteinde had, werd de meestal grotere, zwaardere ligula (mv. ligulae) gekenmerkt door een vrij royale, vaak ovale kom en een steel met afgerond uiteinde of decoratieve knoop.

De cignus (mv. cigni) vertegenwoordigde een bijzondere vorm van de ligula.Net als de standaard ligula had deze lepel een grote ovale lepelschaal. Het was echter uitgerust met een verkorte, naar achteren gebogen handgreep, die eindigde met een gestileerde watervogel of zwanenkop (Latijn voor zwaan = Cygnus, vandaar de naam).

Dit type lepel met onmiskenbaar handvat wordt toegeschreven aan de late oudheid (ca. 4e/5e eeuw n.Chr.). Laat-Romeinse cigni gemaakt van onedele en edele metalen (brons, zilver) met verschillende handvatvariaties werden tijdens opgravingen opgegraven. In archeologische kringen wordt aangenomen dat deze korte lepels voornamelijk als eetlepels werden gebruikt.

Het gedetailleerde onderzoek van verschillende vondsten, met name de analyse van hun gebruikssporen, suggereert dat ze hoogstwaarschijnlijk dienden als eetlepels / soeplepels om vloeibaar voedsel uit kommen of kommen met gebogen wanden te scheppen. Het is echter niet uit te sluiten dat zwanenlepels ook werden gebruikt als opscheplepels voor het schenken van vloeistoffen.

Deze reproductie van een zwanenhalslepel met een diepe, grote amandelvormige lepel (ovaalvormige kom met een lichte punt) is gemaakt van messing. Het korte, S-vormige handvat eindigt met een naar buiten wijzende zwanenkop.

Dit fijne stuk Romeins bestek is uitstekend geschikt voor levende geschiedenisdoeleinden en zou een mooie aanvulling zijn op de outfit van elke Romeinse re-enactor.


Details:

- Materiaal: messing

- Totale lengte: ca. 9,6 cm

- Afmetingen steel: ca. 3,5 cm lang / 2,3 cm hoog

- Afmetingen schaal: ca. 6,4 cm lang / 3,2 cm breed (op het breedste punt)

- Gewicht: ongeveer 23g


Juridische mededeling:

Niet geschikt voor direct contact met voedsel.