Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Romeins Gladius Zwaard met Schede ( deco )

Romeins Gladius Zwaard met Schede ( deco )

€ 159.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0180010200

Gladius van de Romeinse legionairs Mainz-Fulham type met schede, 1e eeuw na Christus.

De gladius, het standaardwapen van de Romeinse legionairs tussen de 3e eeuw voor Christus. BC en de 3e eeuw na Christus, werd door de eeuwen heen in veel verschillende varianten gebruikt.

Hoewel het in de eerste plaats bedoeld was om te steken, was het gevreesde Romeinse korte zwaard ook een zeer effectief slagwapen. In de loop van de midden / laat-Romeinse keizertijd werd het echter geleidelijk vervangen door het langere schutblad.

Hoewel het hier aangeboden Romeinse zwaard geen één-op-één replica is van een archeologische vondst, is het gemodelleerd naar de gladii die door de Romeinse legioensoldaten in de eerste helft van de 1e eeuw werden gehanteerd.

Het brede, tweesnijdende lemmet met een platte, ruitvormige doorsnede is gesmeed uit EN45 verenstaal (noch gehard, noch warmtebehandeld). Met zijn evenwijdige, rechte snijkanten en zijn lange, spitse punt komt het overeen met het blad van een klassieke gladius van het Fulham- of Mainz-Fulham-type, dat wordt beschouwd als een overgangstype tussen het Mainz-type en het latere Pompeii-type (of als een variatie binnen de Mainz-groep) is gecategoriseerd. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is aan het uiteinde van het handvat geschroefd (messingmoer).

Het handvat is van been, de kap en pommel zijn van hout. Het pareerstuk is aan de bladzijde voorzien van een messing plaatje. Het Romeinse eenhandszwaard wordt geleverd met een bruinhouten/lederen schede met gedetailleerd messing beslag (een opengewerkt medaillon, horizontale banden met draagringen en een frame of een doorlopende zijrand die eindigt met een plaatsbepalingsknop).

De voorplaat op het medaillon toont een geometrisch, zonvormig opengewerkt motief en de V-vormige chape is versierd met een patroon van gestileerde, symmetrisch gerangschikte kransen en bekroond met een palmet.

Het schedebeslag is geïnspireerd op historische vondsten, met name de overblijfselen van een zwaardschede uit de 1e eeuw die zijn teruggevonden in het scheepswrak van Porto Novo in de buurt van Porto Vecchio (Corsica) en ook geïdentificeerd als een overgangstype vanwege zijn vorm, grootte en versiering. Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is.

Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.


Details:

 - Materiaal: EN45 verenstalen lemmet (koolstofstaal, niet roestvrij), benen handvat, houten beschermkap en pommel,    messing bevestigingsmoer en handbeschermingsinzet

- Totale lengte: ca. 72 cm

- Lemmetlengte: ca. 52 cm

- Lemmetdikte: ca. 3,8 mm / 2,8 mm (snijranden ca. 1 mm)

- Lengte handgreep: ca. 20 cm (handgreepsectie ca. 9,5 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 5,3 cm

- Zwaartepunt: ca. 10 cm voor de beschermkap

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en messing beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 0,65 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,1 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen.

We raden aan om het mes en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.