Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Rus-Viking zwaard, type Petersen D, Gnezdovo, graf C-2, 10e eeuws

Rus-Viking zwaard, type Petersen D, Gnezdovo, graf C-2, 10e eeuws

€ 299.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041700

Rus-Viking zwaard, type Petersen D, Gnezdovo, graf C-2, 10e eeuws.

Dit prachtige eenhandige zwaard uit de Vikingtijd is gebaseerd op een vondst die in 1950 werd ontdekt op het archeologische complex van Gnёzdovo nabij Smolensk, Rusland, tijdens de opgraving van grafheuvel C-2.

Het originele stuk, gedateerd tussen de 9e en 10e eeuw en geclassificeerd als Type D volgens de Petersen-typologie voor Viking-zwaarden, lag in een kuil onder de overblijfselen van een brandstapel in de grafheuvel.

Terwijl het fijn bewerkte, sierlijke handvat (waarschijnlijk het product van een vakman uit Gotland) opmerkelijk goed bewaard was gebleven, was het mes gebroken en verbogen. Ondanks de nogal slechte staat van bewaring, konden er nog steeds gravures op het oppervlak worden geïdentificeerd: een O-vormig symbool aan de ene kant en de overblijfselen van een kruis aan de andere kant. Het blijft onduidelijk of deze tekens smidsporen waren of dat ze later zijn toegevoegd.

Het kon niet met zekerheid worden vastgesteld wie ooit het zwaard bezat. De kostbare materialen en het hoge niveau van vakmanschap die bij het maken van dit zwaard zijn gestoken, suggereren echter dat het mogelijk het prestige- of demonstratiewapen was van een prominente Rus Viking-hoofdman of elitestrijder.

De hier aangeboden reconstructie heeft een recht, tweesnijdend mes gemaakt van gehard koolstofstaal 1060 met brede, lange vollere en ongeslepen randen. De gravures zijn reproducties van de markeringen op het originele mes.

Het gevest bestaat uit een korte messing pareerstang, een houten greepgedeelte strak omwikkeld met koperdraad en een royale messing pommel. Ook hier zijn de uitgebreide motieven en patronen die het originele artefact sieren zo getrouw mogelijk gereproduceerd. Zoals met veel overgebleven historische exemplaren uit deze periode, is de pommel op dit zwaard een tweedelige constructie. De bladdoorn is in de basis gedreven, gaat door de bovenste "dop" en wordt van bovenaf vastgeklonken. De basis en dop werden vervolgens met twee klinknagels met elkaar verbonden.

Dit vroeg-middeleeuwse eenhandige zwaard wordt geleverd met een bruine hout/lederen schede met een messing chape, mondriem met een in reliëf gemaakt knoop/vlechtpatroon en een prachtige zwaardriem van robuust, 3 mm dik leer. De afneembare riem kan dankzij de geperforeerde gaten op verschillende maten worden aangepast. Het heeft dezelfde reliëfmotieven die de mond van de schede sieren, en een koperen gesp in de vorm van twee slangen of draken (een motief dat terugkeert in de kunst uit de Noorse/Vikingtijdperk) completeert de toch al voortreffelijke algehele look.

Een geweldig stukje Vikinggeschiedenis.


Er wordt op gewezen dat dit middeleeuwse zwaard niet geschikt is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal mes: 1060 koolstofstaal (niet roestvrij), hittebehandeld

- Rockwell-hardheid van het blad: ca. 48-52 HRC

- Materiaal handgreep: hout met omwikkeling van messingdraad, beschermkap en pommel van gegoten messing met een antieke afwerking

- Totale lengte: ca. 97,4 cm

- Lemmetlengte: ca. 78,8 cm

- Lemmetdikte: ca. 5 mm (snijkanten ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 18,6 cm (handvatgedeelte ca. 10 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 4,7 cm

- Zwaartepunt: ca. 15 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met hoes van echt leer, leren riem en messing beslag met antieke afwerking

- Gewicht zonder schede: ca. 1,35 kg

- Gewicht met schede (incl. riem): ca. 2,1 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan het lemmet regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.