Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Rus-Viking zwaard, type Petersen E2, Gnezdovo, graf L-13, 10e eeuws

Rus-Viking zwaard, type Petersen E2, Gnezdovo, graf L-13, 10e eeuws

€ 359.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041900

Rus-Viking zwaard, type Petersen E2, Gnezdovo, graf L-13, 10e eeuws.

Dit prachtige eenhandige zwaard uit de Vikingtijd is een replica van een vondst die in 1949 werd ontdekt op het archeologische complex van Gnёzdovo nabij Smolensk, Rusland, tijdens de opgraving van grafheuvel L-13. Gedateerd tussen 920 en 950 na Christus en geclassificeerd als Type E2 volgens de Petersen-typologie voor Vikingzwaarden, werd het originele stuk in twee stukken gebroken en vast in de grond gevonden.

Aan de ene kant droeg het lemmet de gestileerde voorstelling van een man, aan de andere kant een spiraal omlijst door twee kruisen. Wat dit zwaard echter echt onderscheidde, was het fijn bewerkte handvat met uitgebreide celversieringen: de pareerstang en de pommel waren versierd met ronde inkepingen die in lijnen waren gerangschikt. Sleuven ingelegd met gedraaide draden verbonden deze inkepingen met elkaar en vormden een dambord- of roosterachtig patroon.

De hier aangeboden reconstructie heeft een recht, tweesnijdend mes gemaakt van gehard koolstofstaal 1060 met brede, lange vollere en ongeslepen randen. De gravures zijn reproducties van de markeringen op het originele mes.

Het gevest bestaat uit een korte messing pareerstang, een met leer omwikkelde houten greep en een royale messing pommel. Ook hier is het patroon dat het originele artefact siert zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. In dit geval zijn de beschermer en de pommel hol en hebben ze gaten waardoor de draaddecoratie kan worden ingeregen.

Zoals bij veel overgebleven historische exemplaren uit deze periode, is de pommel op dit zwaard een tweedelige constructie: de doorlopende kling is verankerd aan het onderste gedeelte en het bovenste gedeelte is met twee klinknagels aan de basis verbonden. Beide knopcomponenten zijn optisch gescheiden door een aan de zijkant geknoopte gedraaide draad. Bovendien zijn er inkepingen met gevlochten draadinzetstukken tussen de drie delen van de "dop".

Dit vroeg-middeleeuwse eenhandige zwaard wordt geleverd met een nauwsluitende, bruine hout/lederen schede met mondriem, chape en riemlus van messing met een antieke afwerking (max. riembreedte 6 cm).

Er wordt op gewezen dat dit middeleeuwse zwaard niet geschikt is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal mes: 1060 koolstofstaal (niet roestvrij), hittebehandeld

- Rockwell-hardheid van het blad: ca. 48-52 HRC

- Materiaal handgreep: hout met bruin leren omhulsel, messing kap en pommel met staaldraadinleg

- Totale lengte: ca. 98,9 cm

- Lemmetlengte: ca. 79,7 cm

- Lemmetdikte: ca. 5 mm (snijkanten ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 19,2 cm (handvatgedeelte ca. 10 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 6 cm

- Zwaartepunt: ca. 16,5 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met lederen hoes en messing beslag met antieke afwerking

- Gewicht zonder schede: ca. 1,4 kg

- Gewicht met schede: ca. 2,1 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan het lemmet regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.