Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Russische shashka met bajonet, 19e eeuws en kunstmatig verouderd

Russische shashka met bajonet, 19e eeuws en kunstmatig verouderd

€ 229.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116329600

Russische shashka met bajonet, 19e eeuws en kunstmatig verouderd.

De shashka (Circassisch = lang mes) is een sabel van Kaukasische oorsprong die in de 19e eeuw door het Russische leger werd geadopteerd om uiteindelijk het legendarische wapen van de beroemde Kozakken te worden. Het meest onderscheidende kenmerk van deze sabel was het handvat, dat geen bescherming had en een kenmerkende naar beneden gebogen pommel had. Vanwege het unieke algemene ontwerp was de shashka het meest effectief bij gebruik te paard en daarom bij uitstek geschikt voor cavalerie.

Het prachtige stuk dat we aanbieden is een replica van een origineel Sovjet-model Kozakkensabel uit 1927, gemaakt in 1934 in de wapenfabriek van Zlatoust, USSR. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit type NKVD shashka nog in gebruik in de rangen van het Rode Leger.

Het enkelzijdige full tang-lemmet van EN45 verenstaal is niet geslepen en heeft een kunstmatige patina gekregen om tekenen van slijtage te simuleren. De fijn gedetailleerde pommel is gegraveerd met de initialen C.C.C.P., een ster en een hamer en sikkel. Op de bolster of ferrule zijn de markeringen en het serienummer die het originele artefact sieren zo getrouw mogelijk gereproduceerd. De pommel en bolster zijn beide gegoten van messing en hebben een antieke afwerking. Het gecanneleerde handvat is gemaakt van hout.

Een ca. 50 cm lange mofbajonet voor een zogenaamd Mosin-Nagant bolt-action rifle wordt meegeleverd.

Deze sabel wordt geleverd met een bruine houten/lederen schede. De houder voor de bajonet, medaillon en chape zijn gemaakt van messing met een antieke afwerking.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: blad van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), messing beschermkap en steun met antieke    afwerking, houten greep

- Totale lengte: ca. 93,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 81,5 cm

- Lemmetdikte: ca. 5 mm (snijkant ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 2 cm (handvatgedeelte ca. 6 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 2,9 cm

- Zwaartepunt: ca. 22,5 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met lederen hoes en messing beslag met antieke afwerking

- Inclusief stalen bajonet

- Gewicht (alleen sabel): ca. 0,82 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,32 kg

- Gewicht met schede en bajonet: ca. 1,72 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan het lemmet regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.