Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Saxmes, Langsax, 256 lagen Damaststaal

Viking Saxmes, Langsax, 256 lagen Damaststaal

€ 259.9
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0364002660

Viking sax mes, lange sax met Damascus lemmet en houten/benen handvat, gebaseerd op een vondst uit Letland.

Dit handgemaakte mes uit de Vikingtijd met een geslepen lemmet van 256-laags Damascus-staal* is gebaseerd op een origineel Baltisch oorlogs- of saxmes uit de archeologische begraafplaats van Salaspils Laukskolas in Letland.

Het houten handvat met beeninleg heeft een ovale doorsnede en ligt daardoor stevig in de hand.

De greephuls en de eindkap zijn gemaakt van messing of staal.

De gripcap is ook uitgerust met een praktisch oog voor het bevestigen van een lanyard (leren riem wordt meegeleverd).

De prachtige schede van plantaardig gelooid leer is versierd met stijlvol beslag.

Hij is uitgerust met drie draagringen en een draagsysteem van leren riemen en riemverdelers.

Het mes kan in typische Vikingstijl aan de riem worden gedragen.

Het mes is verkrijgbaar met een bruin handvat en bruin leren schede met messing beslag of met een zwart handvat en zwart leren schede met stalen beslag.

Merk op dat het mes scherp en volledig functioneel is. Deze sax is daarom niet geschikt voor tentoonstellingsgevechten en is alleen bedoeld als verzamelobject of decoratief object!

*De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de productie van Damascus-staal. Gewoonlijk worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk smeedlassen en vouwen. Het koolstofstaal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het blad meer elasticiteit en een grotere weerstand tegen breuk geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals getwist, als zogenaamd torsiedamast, of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-bladen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.


Details:

Materiaal lemmet: Damascus staal (256 lagen, 4340 en 1070 staal), scherpe rand

Materiaal handvat: hout, dierlijk bot, messing of staal

Totale lengte: ca. 54 cm

Lemmetlengte: ca. 38 cm

Gewicht: ca. 470 g (ca. 950 g met schede)

Leren schede met hanger (bruin met messing of zwart met staal)

De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het Zweedse bedrijf SPQR biedt een verscheidenheid aan historische replica's. SPQR staat voor Senatus Populusque Romanus (English Senate and People of Rome) en is een toepasselijke naam voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in de reproductie van artefacten uit de Romeinse tijd tot de Renaissance. SPQR zet zich in om hoogwaardige re-enactment- en showvechtproducten aan te bieden tegen betaalbare prijzen. Het gehele assortiment heeft een echte historische oorsprong. SPQR werkt met illustraties en foto's uit onder meer historische boeken en musea en staat in nauw contact met een aantal Viking- en middeleeuwse verenigingen in Scandinavië, Duitsland en Groot-Brittannië om gezamenlijk zo authentiek mogelijke producten te ontwikkelen.