Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Scandinavisch Viking Vendelzeit zwaard met messing gevest, Damascus-lemmet

Scandinavisch Viking Vendelzeit zwaard met messing gevest, Damascus-lemmet

€ 449.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041201

Scandinavisch Vendelzeit-zwaard met messing gevest, Damascus-lemmet.

Dit prachtige Vendel-zwaard is een reconstructie van een fijn bewerkte, rijk versierde bootgrafvondst van een scheepsbegraafplaats in de buurt van Uppsala, Zweden. Vanwege de rijke, ingewikkelde versieringen wordt aangenomen dat deze dateert uit de 7e/8e eeuw. Deze vondst, gedateerd in de 15e eeuw, was ooit het prestige- of showwapen van een Zweedse stamprins, edelman of elitestrijder. Talrijke vondsten uit de Vendelperiode (het tijdperk in de Zweedse geschiedenis tussen de volksverhuizing en de Vikingtijd) getuigen van de hoge kwaliteit van het vakmanschap van die tijd.

In zijn vorm is dit eenhandige zwaard een klassiek voorbeeld van een Noords wapen. Het tweesnijdend lemmet met een wijde voller is gesmeed uit Damascus staal*. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is aan de pommel geklonken.

De ongeveer 9 cm lange, 1,5 cm dikke pareerstang en royale antiek afgewerkte koperen pommel reproduceren getrouw de gegraveerde, zeer gedetailleerde motieven en ontwerpen die het gevest van het originele artefact sierden. Tinnen accenten zorgen voor een mooi contrast. Zoals bij veel voorbeelden uit de Vendelperiode bestaat de pommel uit meerdere aan elkaar geklonken delen. De bovenste "dop" van de pommel is ingelegd met rood email dat doet denken aan echte granaten. Het greepgedeelte met een houten kern is omgebonden met bruin leer.

Dit eenhandszwaard uit de Vendelperiode wordt geleverd met een bruine hout/lederen schede met houten riemlus (max. riembreedte 5 cm) en met een messing medaillon en chape met antieke afwerking.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.

Een reguliere versie van het zwaard met EN45 verenstalen lemmet is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116041200).


Details:

- Materiaal: lemmet van damaststaal (koolstofstaal, niet roestvrij), messing beschermer en pommel, met leer omwikkelde houten handgreep

- Totale lengte: ca. 89,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 73 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijranden ca. 1 mm)

- Lengte handgreep: ca. 16,5 cm (handgreepsectie ca. 11 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 5 cm

- Zwaartepunt: ca. 13 cm voor de beschermkap

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en messing beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,55 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,9 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.


Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. We raden aan om het mes en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.

*De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Gewoonlijk worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk smeedlassen en vouwen. Het koolstofstaal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het blad meer elasticiteit en een grotere weerstand tegen breuk geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan ook indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals getwist, als zogenaamd torsiedamast, of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-bladen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.