Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Scandinavisch Vendelzeit-zwaard met vertind messing gevest, inclusief schede

Scandinavisch Vendelzeit-zwaard met vertind messing gevest, inclusief schede

€ 299.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041100

Viking Vendelzeit zwaard met schede, messing gevest, vertind.

Scandinavisch Vendelzeit-zwaard met vertind messing gevest, inclusief schede.

Dit prachtige Vendel-zwaard is een reconstructie van een fijn bewerkte, rijkelijk versierde bootgrafvondst van een scheepsbegraafplaats in de buurt van Uppsala, Zweden. Vanwege de rijke, ingewikkelde versieringen wordt aangenomen dat dit dateert uit de 7e/8e eeuw. Deze vondst, daterend uit de 15e eeuw, was ooit het prestige- of showwapen van een Zweedse stamprins, edelman of elitestrijder. Talrijke vondsten uit de Vendel-periode (de periode in de Zweedse geschiedenis tussen de migratie van volkeren en de Vikingtijd) getuigen van de hoge kwaliteit van het vakmanschap van die tijd.

In zijn vorm is dit eenhandige zwaard een klassiek voorbeeld van een Scandinavisch wapen. Het tweesnijdend lemmet met een brede voller is gesmeed uit verenstaal EN45. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is vastgeklonken aan de pommel.

De ongeveer 9 cm lange, 1,5 cm dikke pareerstang en royale pommel reproduceren getrouw de gegraveerde, zeer gedetailleerde motieven en patronen die het handvat van het originele artefact sierden. Beide zijn gegoten uit messing en vertind voor een zilveren afwerking. Messing accenten met een antieke finish zorgen voor een mooi contrast. Zoals bij veel exemplaren uit de Vendel-periode bestaat de pommel uit meerdere aan elkaar geklonken delen. De bovenste "dop" van de pommel is ingelegd met rood email dat doet denken aan echte granaten. Het greepgedeelte met een houten kern is omsnoerd met bruin leer.

Dit eenhandige zwaard uit de Vendel-periode wordt geleverd met een bruine hout/leren schede met een houten riemlus (max. riembreedte 5 cm) en een medaillon en chape van vertind messing.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.

Een damascusstalen versie van dit zwaard is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116041101).


Details:

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), pareerstang en pommel van messing    (vertind), houten greep met leren omwikkeling

- Totale lengte: ca. 89,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 73 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijkanten ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 16,5 cm (handvatgedeelte ca. 11 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 5 cm

- Zwaartepunt: ca. 11,5 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met echt leren hoes en vertind messing beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,4 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,8 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan om het lemmet en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.