Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Set van 4 gewichten voor een Viking Weegschaal

Set van 4 gewichten voor een Viking Weegschaal

€ 22.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-13-Gewicht-SET

Set van 4 gewichten voor een Viking Weegschaal.

Hier kunt u authentieke replica Vikinggewichten voor een vouwweegschaal kopen, die zijn gemaakt naar historische modellen uit de 9e tot 10e eeuw.

Deze gedetailleerde weegschaalgewichten komen absoluut exact overeen met de originele bronzen gewichten uit de Vikingtijd en wegen elk precies 2, 4, 6 en 10 gram.

Vouwweegschalen uit de Vikingtijd zijn gedocumenteerd sinds de tweede helft van de 9e eeuw en verspreidden zich al snel over het Oostzeegebied.

Voor het gebruik van een weegschaal zijn natuurlijk ook de juiste gewichten vereist. Zo bereikten in de loop van de zilverstroom uit de Arabische streken, samen met de vouwweegschalen, ook de weegschaalgewichten het noorden.

Voor het wegen werden de opvouwbare weegschalen gevuld met gehackte zilveren of zilveren munten in een weegpan en aan de andere kant gebalanceerd met de respectievelijke bronzen gewichten totdat de wijzer van de weegschaal in het midden was uitgelijnd.

Om deze Viking gewichten perfect te kunnen gebruiken kunt u natuurlijk ook een gedetailleerde replica van een Viking vouwweegschaal bij ons kopen.

Naast de set kun je ook losse Viking gewichten kopen met 2 gram, 4 gram, 6 gram en 10 gram per stuk.

Vroege Viking-hoofdstelgewichten waren nog steeds gemaakt van ijzer bedekt met een dunne huid van brons of een andere koperlegering om geknoei met de gewichten te voorkomen.

Tegen het einde van de 10e eeuw werden gestandaardiseerde schaalgewichten steeds meer volledig gemaakt van een koperlegering zoals brons. Wat hier verbazingwekkend is, is dat ondanks het ontbreken van een gecentraliseerde autoriteit onder de Vikingen, de standaardisatie van uniforme gewichtseenheden de overhand had.

Veel loden gewichten van Viking tonen echter ook het gebruik van persoonlijke gewichtssystemen van de respectievelijke dealers.

Gewichten voor Viking-weegschalen kwamen meestal in drie verschillende vormen:

Kuboctaëdergewichten hadden de vorm van kubussen met afgeknotte hoeken, waarbij de vierkante vlakken van de kubus een lijn of rij stippen op de rand hadden en kleine gestempelde cirkels of stippen die de gewichtswaarde van het balansgewicht aangaven.

Bol Zone-gewichten hadden de vorm van bollen, waarvan de boven- en onderkant waren afgeplat en versierd met rijen decoratieve stippen rond de rand. Ook hier werden cirkelvormige patronen of gebogen lijnen in het midden van het gebied gebruikt om de waarde aan te geven.

Gewichten met dubbele zone leken veel op de bolvormige Viking-gewichten, maar hadden eerder een kegelvorm dan een bolvorm en kwamen vaker voor bij de overgang van de 10e naar de 11e eeuw.