Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Viking Birka Mes met Schede

€ 195.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-02 M-Wi Birka

Vikingmes met Luxe Schede uit Birka.

Hier kunt u een echt hoogwaardig Vikingmes kopen, gemaakt naar een model van Birka en voorzien van een leren schede rijkelijk voorzien van bronzen beslag.

Vikingmessen, die in omhulsels met metalen beslag van brons werden geplaatst, waren kenmerkend voor de messen van de Vikingen in Oost-Zweden en worden daar vaak gevonden, zie hierboven. z. B. in Birka en vooral op Gotland.

De schede voor dit Vikingmes, voorzien van hoogwaardig gegoten bronzen beslag, is op geen enkele manier te vergelijken met de gebruikelijke en slecht gewaardeerde schedes met dunne messing platen uit Pakistaanse productie.

Bijzondere aandacht vraagt het artistiek opengewerkte schedebeslag, dat tot in detail is gemaakt naar een historisch model uit graf 877 in het Vikingstadje Birka in het Zweedse Mälarenmeer.

Link naar de originele schede fitting ...

Een Vikingmes met een schede van deze kwaliteit moest tevergeefs worden gezocht, want ook de fitting voor de riemlus komt uit een archeologische vondst in Birka.

Het U-vormige randbeslag en het bronzen beslag voor de mespunt, versierd met driehoekige merktekens, zijn typerend voor de messcheden uit de Vikingtijd en zijn van zeer hoge kwaliteit.

Een ander opvallend kenmerk van het Vikingmes "Birka" is, naast het authentieke bronzen beslag van de schede, het edele handvat van het mes, dat uitloopt in een ringetje waaraan het Vikingmes gemakkelijk uit de leren schede kan worden getrokken.

De prachtig gepolijste handgreep is gemaakt van donkerbruin walnoothout met een fijne nerf en eindigt in een stevige handgreepafwerking, die vakkundig is ontworpen uit verschillende lagen messing en leer en zowel comfortabel als gemakkelijk vast te houden is.


Het Vikingmes "Birka" heeft de volgende afmetingen:

Meslengte 20,5 cm

Lemmetlengte 10 cm

Breedte lemmet 2,5 cm

Blad terug 3 mm

Het Vikingmes "Birka" is uitgerust met een scherp, holgeslepen lemmet van gepolijst koolstofstaal AISI 1085 met een hardheid van ca. 54 - 56 HCR Rockwell.

Koolstofstalen messen zijn over het algemeen niet roestvrij en daarom gemakkelijk te slijpen. Ze moeten na gebruik altijd droog en van tijd tot tijd worden geolied, zodat er slechts een beetje patina en geen roestvlekken ontstaan.