Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking lange sax, Peterson type G, met lederen schede (deco)

Viking lange sax, Peterson type G, met lederen schede (deco)

€ 99.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116700600

Viking lange sax, Peterson type G, met lederen schede (deco).

Door zijn totale lengte van 82 cm wordt dit saxmes uit de Vikingtijd (ook wel skramasax genoemd) eerder geclassificeerd als een zwaard. Het heeft een enkelzijdig, bot EN45 verenstalen lemmet met een sterke rug en puntige plek. De doorlopende mesdoorn is stabiel aan de pommel geklonken. In de bovenste tweederde van het lemmet, langs de ruggengraat, loopt een bijzonder brede voler die net voor de lemmetpunt eindigt. Het houten handvat is strak omwikkeld met een dunne bruine leren band.

Maar wat dit vroegmiddeleeuwse eenhandige zwaard onderscheidt van de massa, is de onconventionele vorm van zijn pareerstang en pommel. De Vikingzwaarden geclassificeerd als Petersen Type G zijn een vrij kleine groep zeldzame, niet erg gebruikelijke, meestal eensnijdende zwaarden. Ze worden gekenmerkt door een onderste beschermkap en een bovenste beschermkap of pommel, die typisch taps toelopende uiteinden hebben die in symmetrische spiralen zijn gedraaid en weg van het handvat wijzen. Aangezien er tot op heden slechts enkele vondsten bekend zijn, blijft het vrij moeilijk om betrouwbare uitspraken te doen over de exacte datering en verspreiding van dit type zwaard. Op basis van de weinige overgebleven exemplaren (of fragmenten daarvan) zijn experts echter geneigd te geloven dat Type G-zwaarden in de 9e/10e eeuw in Noorwegen zijn ontstaan. eeuw hebben.

De Viking lange sax wordt geleverd met een robuuste, hoogwaardige bruin lederen schede met een mooie, slijtvaste gevlochten naad.

Er wordt op gewezen dat dit Vikingzwaard niet geschikt is voor de strijd door zijn niet afgeronde bladpunt. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object, maar is ook ideaal als rekwisiet (bijvoorbeeld om je kostuum af te maken) en zal je transformatie tot een trotse Noordse krijger gewoon perfect maken!


Details:

- Lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), beschermkap en pommel van staal, houten handvat met lederen omhulsel

- Totale lengte: ca. 82 cm

- Lemmetlengte: ca. 67 cm

- Lengte handgreep: ca. 15 cm (handgreepsectie ca. 10 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 4,5 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijrand ca. 1,5 tot 2 mm)

- Zwaartepunt: ca. 14,5 cm voor de beschermkap

- incl. lederen schede

- Gewicht zonder schede: ca. 1,04 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,29 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.


Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen.

We raden aan om het mes regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.