Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Mes van Damast staal met Schede

Viking Mes van Damast staal met Schede

€ 139.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0364002641

Klein Vikingmes met Damascus lemmet en houten/benen handvat met twee slangenwezens.

Dit handgemaakte Viking Age mes heeft een lemmet van 256 lagen Damascus staal*. Het houten handvat is een echte blikvanger: het voorste deel is gemaakt van been en aan elke kant versierd met een prachtig motief van de Midgard-slang. Het handvat eindigt bij het lemmet met een messing ferrule en aan het andere uiteinde heeft het messing handvatkapje een praktisch oogje (om een lanyard aan te bevestigen of om het mes gemakkelijk uit de schede te halen).

De prachtige schede van gelooid leer met rijkelijk versierd messing beslag is voorzien van een draagring. Zo kan het Vikingmes comfortabel aan de riem worden gedragen.

*De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Typisch worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk smeedlassen en vouwen. Het koolstofstaal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het blad meer elasticiteit en een grotere weerstand tegen breuk geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals getwist, als zogenaamd torsiedamast, of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-bladen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.


Details:

- Materiaal lemmet: Damascus staal (256 lagen, 4340 en 1070 staal)

- Materiaal handvat: hout, dierlijk bot en messing

- Totale lengte: ca. 17 cm

- Lemmetlengte: ca. 8 cm

- Gewicht: ca. 50 g (ca. 100 g met schede)

- Leder en messing schede met draagring

De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.


Belangrijke instructies:

- Dit mes is niet geschikt voor tentoonstellingsgevechten en is alleen bedoeld als verzamelobject of decoratief object!

- Hoewel het mes volledig functioneel is, is alleen de snijkant geslepen. Indien nodig zou het moeten worden verscherpt om de scherpte te verbeteren.

- Omdat het mes volledig met de hand wordt gemaakt, kunnen de versieringen per stuk enigszins verschillen. Houd er ook rekening mee dat bot een natuurproduct is en dat afwijkingen in kleur en/of nerf vrij vaak voorkomen. Daarom zijn geen twee handvatten hetzelfde op dit Viking-mes en zijn de bovenstaande afbeeldingen alleen ter illustratie.