Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Vikingmes uit `Gotland` van Damaststaal met Houten Grip

Vikingmes uit `Gotland` van Damaststaal met Houten Grip

€ 139.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0364002651

Klein Vikingmes met Damaststaal lemmet en houten handvat.


Nagemaakt uit een vondst uit Gotland.

Dit handgemaakte mes uit de Vikingtijd heeft een geslepen lemmet van 256 laags Damascus staal*. De handgreep is van hout, de handgreepklem en de eindkap zijn van messing. De gripcap heeft een praktisch oog voor het vasthouden van een draagriem of om het mes eenvoudig uit de schede te trekken. De prachtige schede van gelooid leer met rijkelijk versierd messing beslag is voorzien van een steunring. Zo kan het Vikingmes comfortabel aan de riem worden gedragen.

Het mes is gemaakt naar aanleiding van een archeologische vondst uit de 9e/10e eeuw. Eeuw gemaakt. Het originele stuk gevonden in Hellvi (Gotland-eiland, Zweden) is nu te bewonderen in het Historiska Museet in Stockholm.

Opgemerkt moet worden dat het mes scherp en volledig functioneel is. Het Gotland-mes is daarom niet geschikt voor tentoonstellingsgevechten en is alleen bedoeld als verzamelobject of decoratief object!

* De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Typisch worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk vuurlassen en vouwen. Het koolstofrijke staal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het lemmet meer elasticiteit en een grotere breeksterkte geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte zijn er ook indrukwekkende patronen van afwisselende lagen, bijvoorbeeld getwist, als zogenaamd torsiedamast of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen werd aan de Damascus-bladen van de Middeleeuwen een inherente magie toegeschreven.


Details:

- Materiaal lemmet: Damascus staal (256 lagen, 4340 en 1070 staal), scherpe rand

- Materiaal handvat: hout en messing

- Totale lengte: ca. 17,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 8 cm

- Gewicht: ca. 40 g (ca. 120 g met schede)

- Leder en messing schede met steunring


Bovenstaande specificaties kunnen per artikel enigszins verschillen.