Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Vuur maak Startset met Tondel, Vuursteen en Vuurslag

Viking Vuur maak Startset met Tondel, Vuursteen en Vuurslag

€ 26.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-Vuur Vik

Viking Vuur maak Startset met tondel, vuursteen en Vuurslag.

Hier kun je een vuur maak set uit de Vikingtijd kopen, met gesmeed vuurslag, vuursteen en tondel van stierenbezem.

De gebogen vorm van het vuurslag is typerend voor de Vikingtijd, maar was in de vroege middeleeuwen ook gebruikelijk bij Duitsers en Slaven. De vuurslag is gemaakt van koolstofstaal en vonkt gemakkelijk.

De vuur startset wordt geleverd met een halfronde vuursteen, waarvan de scherpe rand zeer goed vonken geeft, en een waterdichte plastic zak met genitreerde tondel gemaakt van zogenaamde bull bes (lisdodde), die gemakkelijk te smeulen is.


De start set bestaat uit:

Vikingtijd Vuurslag 10 x 4 cm.

5 gram lisdodde schaal

Halfronde vuursteen

Gebruiksaanwijzing in het Duits en Engels.

Een vuur maken zoals de Vikingen deden: Met een beetje oefening kun je gemakkelijk een vuur maken met een vuurstaal, vuursteen en de juiste soort tondel.

Hiervoor raak je de scherpe rand van een vuursteen met een vuurstaal zodat er kleine vonken ontstaan die overspringen naar de tondel. Om dit te doen, moet je de meegeleverde lisdodde tondel zo dicht mogelijk bij de rand van de vuursteen houden.

Als de tondel eenmaal is gaan smeulen, kun je door constant en voorzichtig te blazen een zachte vlam creëren, die je zo snel mogelijk moet "voeden" met meer tondel, waarvoor bijvoorbeeld rotte houtvezels, berkenpapier of dunne dennenkrullen geschikt zijn.