Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Weegschaal met Hoes, Replica van Brons 11e eeuws

Viking Weegschaal met Hoes, Replica van Brons 11e eeuws

€ 61.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP- weegschaal

Viking weegschaal gemaakt van brons - replica.

Hier kunt u een gedetailleerde replica kopen van een authentieke Viking-vouwweegschaal, die is gemaakt naar historische modellen uit de 11e eeuw.

De Viking weegschaal bestaat uit twee weegpannen die met kleine kettingen aan een inklapbare arm zijn bevestigd. Ingeklapt is er ruimte voor de arm en de kettingen in de gestapelde weegschaal.

Om de opvouwbare weegschaal veilig te vervoeren en op te bergen, bieden wij naast deze Viking weegschaal ook een praktische leren etui aan.

Onze replica komt in maat en design exact overeen met een originele, opvouwbare Viking weegschaal en meet als volgt: Armlengte 10 cm. Schaal 4,8cm.

Voor het wegen wordt de Viking-vouwweegschaal gevuld met munten of gehackt zilver in een weegpan en gebalanceerd met contragewichten aan de andere kant totdat de wijzer in het midden van de schaal zichzelf verticaal uitlijnt.

Om de Viking weegschaal goed te gebruiken, kunt u bij ons ook geschikte gewichten met 2 gram, 4 gram, 6 gram en 8 gram kopen.

Met het begin van het Vikingtijdperk veranderde de ruilhandel die gangbaar was in Scandinavië geleidelijk in een op gewicht gebaseerde geldeconomie, wat goed wordt gedocumenteerd door de vele inklapbare Viking-weegschalen die in de vondsten bewaard zijn gebleven.

Terwijl in de vroege Viking-weegschalen de schalen werden vastgemaakt met touwtjes van organisch materiaal, was het vanaf de 11e eeuw gebruikelijk om fijne bronzen kettingen te gebruiken voor de opvouwbare schalen.

Voor sommige Viking-weegschalen waren er zelfs afsluitbare bronzen kisten waarin de opklapbare weegschaal veilig kon worden opgeborgen.

Naast het zogenaamde hackzilver wogen de Vikingen met hun niet-opvouwbare opvouwbare weegschaal vooral munten van zilver waarvan de waarde afhing van hun gewicht. Het slaan van munten in Scandinavië begon rond het midden van de achtste eeuw in Denemarken.

Aangezien het voor een dergelijke ruilhandel absoluut noodzakelijk was om het betreffende gewicht zeer nauwkeurig te kunnen meten, was een weegschaal voor een Viking-handelaar gewoonweg onmisbaar.

Een ounce goud (ongeveer 28 gram) ontving bijvoorbeeld de volgende equivalente waarden: 8 ounce zilver of 4 melkkoeien of 24 schapen. Een volwassen mannelijke slaaf daarentegen kostte een volle 12 ons zilver.