Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

​​Viking Mammen Ax, ca. 950-1030.

​​Viking Mammen Ax, ca. 950-1030.

€ 89.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0410471500

Viking Mammen Bijl, ca.950-1030.

De zogenaamde Mammen-bijl, die wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke en mooiste archeologische vondsten uit de Vikingtijd, werd teruggevonden op een 10e-eeuwse grafheuvel in Mammen (nabij Viborg) in Jutland, Denemarken. De gelijknamige kunststijl uit de Vikingtijd (ca. 950-1030 - een voortzetting van de Jelling-stijl, die wordt gekenmerkt door dierlijke motieven, met de geleidelijke introductie van meer plantaardige en aanzienlijk minder geometrische elementen) dankt zijn naam aan dit unieke juweeltje .

Het graf van de man, waaruit de prachtige Vikingbijl en vele andere waardevolle voorwerpen komen, dateert uit ca. 970/971 na Christus en was waarschijnlijk de laatste rustplaats van een rijke man met een hoge, zelfs prinselijke status. De kleine ijzeren bijl is rijkelijk versierd met gravures met inleg van zilver, niello en goud, wat suggereert dat het een ritueel of ceremonieel wapen zou kunnen zijn in plaats van alleen maar een vecht- of werpbijl.

Het valt nog te bezien of de motieven die het bijlblad aan beide zijden sieren van christelijke of heidense invloed zijn. Aan de ene kant is een uitgebreid rankpatroon dat kan worden opgevat als een weergave van de christelijke levensboom of de wereldes Yggdrasil uit de Noordse mythologie. De andere kant toont een verweven, vogelachtig wezen dat zowel een feniks (als symbool van de opstanding van Christus) als Gullinkambi kan belichamen, de haan op de top van Yggdrasil die de Einherjer in Valhalla elke dag wakker maakt en kraait naar de goden en krijgers om het begin van Ragnarök aan te kondigen.

Het originele stuk evenals vele andere toevoegingen en textielresten van de zogenaamde Find von Mammen of Mammenfund (Deens: Mammenfundet) zijn te bewonderen in het Deense Nationale Museum (Nationalmuseet) in Kopenhagen.

In de prachtige Vikingbijl die we hier aanbieden, zijn de gegraveerde, zeer gedetailleerde motieven en patronen die het originele met zilver ingelegde artefact sieren, zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. De bijlkop van koolstofstaal heeft een 10 cm lange, ongeslepen rand en is gemonteerd op een 41 cm lange houten steel.

Opgemerkt moet worden dat deze vroegmiddeleeuwse bijl niet geschikt is voor tentoonstellingsgevechten, maar vooral bedoeld is als verzamelobject of decoratief object. Het is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken, en zal je transformatie in een trotse krijger gewoonweg perfect maken.


Details:

- Materiaal mes: koolstofstaal (niet roestvrij!), Ongeslepen

- Materiaal handvat: essenhout

- Totale lengte (schacht): ca. 41 cm

- Bijlblad: ca. 16 x 10 cm

- Lemmetdikte: ca. 1 cm (ca. 0,5 cm voor de snijkant)

- Schachtdikte: ca. 2,5 x 1,3 cm

- Gewicht: ca. 520 g

- Het wordt ZONDER schede geleverd


Bovenstaande specificaties kunnen per artikel enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvast en kan lichte roestsporen hebben.

Wij adviseren het mes regelmatig te onderhouden, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het onderhoud van staalwaren.