Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Sax Mes van Damaststaal

Viking Sax Mes van Damaststaal

€ 65.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBMULF-KD-18

Klein Vikingsax mes met damast lemmet en lederen schede.

Deze mooie en handige replica van een mes uit de Vikingtijd heeft een saxvormig lemmet van Damascus-staal en een handvat van been. Een praktisch en tegelijkertijd zeer representatief stuk gereedschap, geschikt voor het snijden, villen maar ook voor het bereiden van voedsel.

Het mes is niet geslepen.

Het mes wordt geleverd met een bijpassende schede van bruin rundleer met riemlus.

De term Damascus-staal, Damascus-staal of gewoon Damascus beschrijft een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus.

Typisch worden een hard staal met een hoog koolstofgehalte en een zacht staal met een laag koolstofgehalte samengebracht door herhaaldelijk vuurlassen en vouwen. Het koolstofrijke staal zorgt voor een grotere hardheid, een betere hardbaarheid en een langere snijkantvastheid, terwijl het zachtere staal het lemmet meer elasticiteit en een grotere breeksterkte geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en veranderende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren.

Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte zijn er ook indrukwekkende patronen van afwisselende lagen, bijvoorbeeld getwist, als zogenaamd torsiedamast of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen werd aan de Damascus-bladen van de Middeleeuwen een inherente magie toegeschreven. De Edda beschrijft een damasceen zwaardblad als een bloederige worm of een giftige slang.


Details:

- Totale lengte: ca. 19,5 cm

- Lemmetlengte: ca. 10 cm

- Materiaal lemmet: Damascus staal, 128 lagen

- Materiaal handvat: botten van dieren