Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Vikinglans / Speerpunt ca. 64 cm

Vikinglans / Speerpunt ca. 64 cm

€ 69.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1816722100

Vikinglans / Speerpunt ca. 64 cm.

De speer was erg populair in de Vikingtijd. Vanwege het grote aantal en de verscheidenheid aan exemplaren die bewaard zijn gebleven, wordt aangenomen dat speren vaker werden gebruikt dan zwaarden - omdat ze niet alleen eenvoudiger waren, maar ook aanzienlijk goedkoper om te vervaardigen.

Hoewel sommige Noorse sagen het bestaan suggereren van zogenaamde snijdende speren of snijdende speren (bijv. de Njáls-sage, een 13e-eeuwse IJslandse sage waarin de krijger Gunnar Hámundarson zo'n speer of atgeir hanteert), is er geen archeologisch bewijs dat ze datum speciale lansvorm. Bij gebrek aan overgebleven originelen (of delen daarvan) is elke replica uitsluitend gebaseerd op interpretaties van geschreven bronnen uit de Hoge, zelfs late Middeleeuwen en kan alleen een idee worden gegeven van hoe dergelijke poolwapens eruit kunnen hebben gezien.

Als ze al bestonden, waren zulke speren of lansen, die een groter bereik boden dan zwaarden en bijlen in close combat, niet alleen geschikt om te stoten of te steken, maar ook om te snijden. Ze verschilden van andere soorten doordat (zoals de naam al doet vermoeden) ze snijden en slaan toestonden.

De grote (ca. 64 cm lange) Viking Age snij-speerpunt / snij-speerpunt die wij aanbieden is gemaakt van warmtebehandeld koolstofstaal EN45. Het brede bladvormige lemmet is ca. 50 cm lang, loopt taps toe en is verstevigd met een kenmerkende centrale rib die voor extra stabiliteit zorgt. Met twee gaten kun je hem op een houten handvat naar keuze monteren om je eigen Viking-speer te maken. Geleverd zonder schacht en zonder bevestigingsmateriaal.

Als alternatief kunnen verzamelaars ook onze houten speerpuntstandaard kopen (apart verkrijgbaar,

Artikel nummer. DHBM-1816375000) om je schatten stijlvol in je arsenaal te tonen.

Let op: deze speerpunt is in de eerste plaats bedoeld als verzamelobject, decoratief object of prop en niet geschikt voor tentoonstellingsgevechten! De mespunt is niet afgerond en de randen, hoewel niet geslepen, zijn afgeschuind (met de juiste apparatuur en praktische ervaring kunnen ze indien nodig worden geslepen).


Details:

- Materiaal: verenstaal EN45, gehard (koolstofstaal, niet roestvrij)

- Totale lengte (inclusief tuit): ca. 64 cm

- Bladlengte: ca. 50 cm

- Maximale breedte: ca. 8,8 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm

- Lengte schachtbevestiging (tule): ca. 14 cm

- Binnendiameter van de schachtbevestiging: ca. 3 cm

- Gewicht: ongeveer 850g


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. We raden aan om de speerpunt regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalwaren.