Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Viking Runen Ring Brons Klein

Viking Runen Ring Brons Klein

€ 9.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: VCVR-28 brons klein

Viking Runen Ring Brons Klein.

Een hele mooie runenring (brons 52-60 klein) met het opschrift “AR OK FRIDR”, dit was een Vikingzegen/begroeting/formule uit de Edda, het opschrift is in het Oudnoors en betekent “goede oogst en vrede” of "good year, harvest luck", dit is een designring, deze is verder voorzien van een gestileerde drakenkop aan beide uiteinden.


Maten leverbaar:

Maat Klein ca. 52-60

Maat Groot ca 60-70 

Extra Groot ca. 65-75


OPMERKING: 

Omdat onze ring met het opschrift "ar ok fridr" voor enige verwarring zorgde in de re-enactmentscène, hebben we dit onderwerp opnieuw behandeld en willen we het resultaat van ons onderzoek in het kort delen.

"Ar ok fridr" is een formule die "goed jaar, goede oogst" betekent (goede groei, goede visserij, vruchtbaarheid). 

Deze formule van heidense oorsprong vat samen wat het heil van het volk in de Germaanse zin inhoudt, de formule is een tot de goden gerichte cultus die tot doel heeft goede oogsten tot stand te brengen.

Er zijn echter ook andersdenkenden die zeggen dat de formule naar Scandinavië kwam met de vroegste christelijke missies en zijn model lijkt te hebben in de termen pax en prosperitas, die al in de Bijbel zijn gekoppeld.

Voor ons is de eerste beschrijving de meest waarschijnlijke, maar als je intensief met dit onderwerp wilt omgaan, raden we het werk "Runica, Germanica, Mediavalia" van Wilhelm Heizmann en Astrid van Nahl aan, dit werk is zeer actueel. 

Het verscheen in 2003 en is daarom ook verkrijgbaar in de boekhandel.