Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Vikingzwaard uit Haithabu met schede, 9e eeuw, Damascus-lemmet

Vikingzwaard uit Haithabu met schede, 9e eeuw, Damascus-lemmet

€ 399.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041401

Vikingzwaard uit Haithabu met schede, 9e eeuw, Damascus-lemmet.

Dit prachtig gedetailleerde zwaard is een reconstructie van een fijn bewerkte, opmerkelijk goed bewaard gebleven grafvondst uit Haithabu. Dit zwaard dateert uit de 9e eeuw en wordt verondersteld ooit toebehoord te hebben aan een Deense edelman of een rijke Viking-krijger. De originele vondst is te bewonderen in het Vikingmuseum Haithabu. De nederzetting Haithabu uit de Vikingtijd, de belangrijkste Viking-handelspost in Jutland (nabij Sleeswijk), werd in 2018 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

De vorm van dit eenhandige zwaard is een klassiek voorbeeld van een Vikingzwaard dat wordt gehanteerd door Noordse krijgers. Het heeft de typische kenmerken van een traditioneel zwaard uit de vroege Middeleeuwen: een korte pareerstang, een recht, tweesnijdend lemmet met een brede volmer en een kenmerkende pommel met meerdere ribbels.

Het lemmet van deze replica is gesmeed uit Damaststaal*. De randen zijn niet geslepen en de doorn van het blad over de volledige lengte is vastgeklonken aan de pommel. Het greepgedeelte met een houten kern is omsnoerd met rood leer en aan beide uiteinden versierd met decoratieve koperen ringen. De ca. 14 cm lange, 2 cm dikke pareerstang en de royale, vijflobbige pommel zijn van messing gegoten. De gegraveerde, zeer gedetailleerde motieven en ontwerpen die het gevest van het originele artefact sierden, werden hier getrouw gereproduceerd.

Dit vroegmiddeleeuwse eenhandige zwaard wordt geleverd met een rode houten/lederen schede met medaillon, chape en messing riemlus (max. riembreedte 6 cm).

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet klaar is voor de strijd. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om uw kostuum compleet te maken.

Een reguliere versie van het zwaard met blad van verenstaal EN45 is ook verkrijgbaar in onze winkel (art.nr. DHBM-0116041400).


Details:

- Materiaal: mes van damascusstaal (koolstofstaal, niet roestvrij), messing beschermkap en pommel, met leer      omwikkelde houten greep

- Totale lengte: ca. 90 cm

- Lemmetlengte: ca. 73 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijkanten ca. 1 mm)

- Lengte handvat: ca. 17 cm (handvatgedeelte ca. 11 cm)

- Maximale bladbreedte: ca. 5 cm

- Zwaartepunt: ca. 12 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met echt leren hoes en messing beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,5 kg

- Gewicht met schede: ca. 2 kg


Bovenstaande specificaties kunnen enigszins verschillen van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden u aan om het lemmet en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.

*De term Damascus-staal, Damascus-staal of kortweg Damascus verwijst naar een composietstaal gemaakt van twee of meer verschillende staalsoorten. De naam is afgeleid van de Syrische stad Damascus, die wordt beschouwd als het voormalige bolwerk en de oorsprong van de staalproductie in Damascus. Gewoonlijk worden een hard, koolstofrijk staal en een zacht, koolstofarm staal bij elkaar gebracht door herhaaldelijk smeden en vouwen. Het koolstofrijke staal zorgt voor een grotere hardheid, betere hardbaarheid en een langere scherptevastheid, terwijl het zachtere staal het mes meer elasticiteit en breukvastheid geeft. Met deze technologie, ontstaan in een tijd van slechte en wisselende staalkwaliteiten, kan men de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten combineren. Door de verschillende kleuren met wisselend koolstofgehalte ontstaan ook indrukwekkende patronen van de afwisselende lagen, zoals gedraaid, als zogenaamd torsiedamast of in rozendamast. Niet in de laatste plaats vanwege deze patronen, werd gezegd dat de Damascus-messen uit de Middeleeuwen een inherente magie hadden.