Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Vikingzwaard uit Langeid (Noorwegen), 11e eeuw, inclusief schede

Vikingzwaard uit Langeid (Noorwegen), 11e eeuw, inclusief schede

€ 299.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116041600

Vikingzwaard uit Langeid (Noorwegen), 11e eeuw, inclusief schede.

Dit prachtige zwaard uit de late Vikingtijd is een reconstructie van een unieke vondst die in 2011 werd ontdekt tijdens de archeologische opgraving van een Vikingbegraafplaats in Langeid (vallei van Setesdal, Bygland, Noorwegen) uit graf nr. 8. De opmerkelijk goed bewaard gebleven vondst van ijzer, goud en zilver is nu te bewonderen in het Kulturhistorisches Museum in Oslo.

Door de combinatie van spiralen, runen, Latijnse letters en kruisen die de handguard en pommel rijkelijk sieren, is het origineel, gedateerd rond 1030, werkelijk uniek. Hoewel hun exacte betekenis nog steeds een mysterie is, dragen sommige van deze motieven duidelijk een christelijke boodschap en suggereren dat dit Noorse wapen opzettelijk doordrenkt was met christelijke symboliek. De datering van het zwaard (begin 11e eeuw, het einde van het Noordse heidendom en het begin van de christelijke middeleeuwen in Scandinavië) ondersteunt deze veronderstelling.

Het eenhandige zwaard werd ook gevonden samen met een brede bijl, die overeenkomsten vertoonde met andere bijlen uit dezelfde periode ontdekt op de Theems in Londen. Daarom zijn sommige experts van mening dat het zwaard vanuit Engeland naar Noorwegen is gebracht en mogelijk het prestige- of demonstratiewapen is geweest van een rijke krijger (mogelijk een van de strijders van koning Knoet).

Onze reproductie van dit buitengewone Viking-zwaard met één hand heeft een tweesnijdend lemmet van EN45 verenstaal met een brede, lange voller. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is aan de pommel geschroefd en geklonken. De gegoten (en gedeeltelijk vertinde) koperen kap en pommel reproduceren getrouw de zeer gedetailleerde motieven en ontwerpen die het gevest van het originele artefact sierden. Het handvat met een houten kern is strak omwikkeld met messingdraad.

Het Langeid zwaard wordt geleverd met een bruine hout/lederen schede met een zeer bijzondere houten riemlus (max. riembreedte 5 cm) en messing beslag.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), beschermkap en pommel van messing (deels    vertind), houten handgreep met messingdraadwikkeling

- Totale lengte: ca. 96 cm

- Lemmetlengte: ca. 78 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm (snijranden ca. 1 mm)

- Lengte handgreep: ca. 18 cm (handgreepsectie ca. 10 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 4,7 cm

- Zwaartepunt: ca. 17 cm voor de beschermkap

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en messing beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,3 kg

- Gewicht met schede: ca. 1,75 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. We raden aan om het mes en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.