Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Vuurslag Viking Birka

€ 14.99 p.st.
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-S 1

Vuurslag Viking Birka.

Handgesmede vuurknuppel van Birka gebaseerd op een originele vondst uit de Vikingtijd.

Een typische vonkenklopper, ook wel vuurklopper genoemd, gebaseerd op originele vondsten uit de Vikingtijd in Birka aan het Mälarmeer in Zweden.

De bootvormige vorm van deze vuurknuppel is heel typerend voor de Vikingtijd, maar werd ook gebruikt door de Duitsers en in de Middeleeuwen.

De vonkenklopper is met de hand gesmeed uit ijzer met een hoog koolstofgehalte. In de Vikingtijd was de vonkenklopper een onmisbaar hulpmiddel op het fornuis. Vuurkloppers zijn gewoonweg onmisbaar in de keuken van de middeleeuwen.

De eenvoudige schoonheid van de vonkenklopper, het ruw gesmeed, matzwarte oppervlak en de elegant opgerolde uiteinden maken zelfs zo'n eenvoudig stuk gereedschap als een vuurklopper tot een echt juweeltje.

De vuurknuppel is van zeer goede kwaliteit en genereert bijzonder gemakkelijk vonken, die het - samen met het juiste tondelmateriaal - mogelijk maken om een vuur aan te steken. Hier vind je ook de vuursteen die nodig is om vuur te maken.

Afmetingen van de vuurknuppel: 10 x 4 x 0,5 cm.

Het vuurstaal is groot genoeg voor een man om zijn vingers in het vuurstaal te steken en ze te beschermen tegen de scherpe vuurstenen rand.

Met droge tondel, vuursteen en een zekere mate van oefening kan een vonk worden gegenereerd door de vonkenhamer gelijkmatig te slaan, die met een beetje geluk op de droge tondel zal gloeien.

Constant, voorzichtig blazen verandert de eerste, zachte gloed in een kleine vlam die het keukenvuur kan ontsteken.

Gedroogde berkenzwam is geschikt als tondel voor de vuurklopper.

De vuursteen is vuursteen, dat overal aan de Duitse Oostzeekust te vinden is.