Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Vuurslag Vroeg Middeleeuws

Vuurslag Vroeg Middeleeuws

€ 14.99 p.st.
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-S 2

Vuurslag Vroeg Middeleeuws.

Vroegmiddeleeuwse vonkhamer / vuurstaal naar Slavische en Germaanse modellen.

Het model voor deze handgesmede vuurstalen / vonkenhamer is een vroegmiddeleeuwse vondst - graf 18 van de Beierse begraafplaats Mockersdorf. In de 8e tot 10e eeuw was er een overgangspunt tussen Slavische en Germaanse vestigingsgebieden.

De hartvormige vonkhamer uit Mockersdorf wordt het Pirin-type genoemd volgens de typologie van Wolfgang Zessin op basis van een Bulgaarse vondst. De hartvormige firesteel was gedurende een lange periode heel gewoon.

In een Lombardisch graf uit de 5e - 6e eeuw is al een hartvormig vuurstaal gevonden. bekend en nog steeds te vinden in de Slavische vondsten uit Menzlin en Groß Raden uit de 9e tot 10e eeuw.

De Funkenschläger uit Mockersdorf is met de hand gesmeed uit koolstofarm ijzer. In de vroege middeleeuwen was het een onmisbaar gereedschap op het huisvuur.

De eenvoudige schoonheid van deze Slavisch-Germaanse vonkenklopper uit de vroege middeleeuwen met de elegant opgerolde uiteinden maakt zelfs een eenvoudig stuk gereedschap als een vuurklopper tot een klein sieraad.

Afmetingen van de vuurknuppel: 8 x 4 x 0,5 cm.

Het vuurstaal is groot genoeg voor een vrouw om haar vingers in het vuurstaal te steken en ze zijn goed beschermd tegen de scherpe vuurstenen rand. Birka vuurstaal is meer geschikt voor mannen 16 vuren - S1.

De opgravingen in Mockersdorf

Met droge tondel, vuursteen en een beetje oefening kun je een kleine vonk creëren door het vuurstaal gelijkmatig te raken, waardoor de droge tondel met een beetje geluk gaat gloeien.

Continu, voorzichtig blazen verandert een zachte gloed al snel in een kleine vlam die het keukenvuur kan ontsteken.

Gedroogde berkenzwam, die je ook een beetje uitrafelt, is ideaal als tondel voor het vuurijzer, maar ook voor de binnenkant van lisdodde en fijn berkenpapier.

De vuursteen is natuurlijk vuursteen, dat overal aan de Duitse Oostzeekust te vinden is.