Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Vuurslag Romeins

€ 12.99 p.st.
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-S 4

Vuurslag Romeins.

Met de hand gesmeed vuurstaal, een originele vondst uit de Romeinse tijd.

Een typisch Romeins vuurstaal, ook wel vonkenklopper genoemd, gebaseerd op een originele vondst uit de Romeinse tijd.

De gebogen vorm van de vonkhamer is heel typerend voor de Romeinse periode, maar interessant genoeg werd vuurstaal in deze vorm ook in de late middeleeuwen bijna identiek gebruikt.

Het Romeinse firesteel is met de hand gesmeed uit ijzer met een bijzonder hoog koolstofgehalte. Voor de Romeinen was de vonkhamer een dagelijks gebruiksvoorwerp, en dus was het vuurstaal gewoon onmisbaar in het Romeinse huishouden.

De Romeinse vuurknuppel is van zeer goede kwaliteit en genereert bijzonder gemakkelijk vonken, die in combinatie met geschikte tondel het mogelijk maken om in korte tijd een vuur te ontsteken. 

Hier vind je ook de vuursteen die nodig is om vuur te maken.

Afmetingen van de Romeinse vuurknuppel: 8 x 3 cm.

Met vuurstaal, tondel, vuursteen en een beetje oefening kun je een vonk maken door gelijkmatig op de vonkenhamer te slaan, die met een beetje geluk zal gloeien op de droge tondel.

Constant, voorzichtig blazen verandert de eerste, zachte gloed in een kleine vlam die het keukenvuur kan ontsteken. Gedroogde berkenzwam dient als tondel, die ook een beetje gerafeld is, samen met lisdodde en fijn berkenpapier.

De gebruikte vuursteen is vuursteen, dat onder andere aan de Duitse Oostzeekust te vinden is.