Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse 1.5 hander Shrewsbury Zwaard 15e eeuws

Middeleeuwse 1.5 hander Shrewsbury Zwaard 15e eeuws

€ 179.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116332818

Middeleeuws zwaard van Shrewsbury met schede 15e-eeuws decoratief zwaard.

De slag bij Shrewsbury (Shropshire, Engeland) op 21 juli 1403 eindigde met de overwinning van Hendrik IV van Engeland op een leger onder leiding van zijn voormalige aanhanger Sir Henry Harry Hotspur Percy van Northumberland.

Percy (vereeuwigd door Shakespeare in het eerste deel van zijn historische drama Henry IV uit 1598) had zich tegen de koning gekeerd en zich verbonden met Owain Glyndwr, leider van de Welshe opstand van 1400-1415.

Toen Percy in de strijd viel, viel zijn leger uiteen. Zo mislukte de opstand.

Het originele Shrewsbury-zwaard, genoemd naar deze cruciale strijd en geclassificeerd als Type XV door Ewart Oakeshott, maakt deel uit van de Wallace-collectie.

Dit mooie, goedkope zwaard is geen exacte replica van het bovengenoemde historische origineel.

Het heeft echter de typische kenmerken van een traditioneel hand- en halfzwaard (ook bastaardzwaard genoemd) uit de 14e/15e eeuw. Eeuw en is gemodelleerd naar de zwaarden die hoogstwaarschijnlijk aan beide zijden van deze grote Engelse strijd werden gehanteerd.

Het tweesnijdende lemmet is gesmeed uit gehard, warmtebehandeld EN45 verenstaal. Het heeft een ruitvormige dwarsdoorsnede, loopt geleidelijk taps toe naar de punt en is aan beide zijden gegroefd.

De brede voller loopt in het midden over ongeveer de helft van de lengte van het lemmet. De snijranden zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is vastgeklonken aan het uiteinde van het handvat.

Het gevest bestaat uit een handvat met een houten kern en bruinleren omhulsel, een zeskantige stalen plug pommel en een afgeplatte pareerstang, eveneens van staal. De uiteinden van de wacht zijn wijd uitlopend en elk versierd met een uitgesneden kruis. De pareerstang is ca. 23 cm lang en 1 cm dik.

Het laatmiddeleeuwse anderhalfhandszwaard wordt geleverd met een bruine hout/leren schede met stalen medaillon en chape.

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is.

Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.

Hetzelfde zwaard is ook verkrijgbaar in een gevechtsklare versie met dikkere randen en een afgeronde punt (art.nr. DHBM-0116332806).


Details:

- Normale deco-versie

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), beschermkap en pommel van staal, handgreep van hout met lederen omhulsel

- Totale lengte: ca. 116 cm

- Lemmetlengte: ca. 89 cm

- Lengte handgreep: ca. 24 cm (handgreepsectie ca. 19 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 5,5 cm

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en stalen beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,6 kg

- Gewicht met schede: ca. 2,1 kg

De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen.

We raden aan om het mes en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.