Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuws Gotisch Langzwaard

Middeleeuws Gotisch Langzwaard

€ 135.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116337018

Gotisch langzwaard / laatmiddeleeuws bastaardzwaard met schede, decoratief zwaard.

Dit goedkope hand-en-half zwaard (ook wel bastaardzwaard genoemd) is een klassiek voorbeeld van een lang geslagen en gestoken zwaard uit de late Europese middeleeuwen. Hoewel het geen replica op ware grootte is van een historisch origineel, behoudt het de kenmerken van een traditioneel laat-middeleeuws langzwaard en is het gemodelleerd naar de zwaarden die in de 15e eeuw door volledig gepantserde gotische ridders werden gehanteerd.

Hoewel dergelijke oorlogswapens nauwelijks plaatpantser konden doorboren of doorbreken, waren ze bijzonder effectief in het vinden van hun weg door de onbeschermde, kwetsbare openingen en verbindingen van vijandelijke pantserplaten en het binnendringen van maliënkolder en opvulling.

Het lange, tweesnijdende lemmet van het hier aangeboden middeleeuwse zwaard is gesmeed uit gehard, warmtebehandeld verenstaal EN45. Het loopt geleidelijk taps toe naar de punt en heeft een afgeplatte ruitvormige dwarsdoorsnede. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is aan het uiteinde van het handvat geschroefd.

Het kruisvormige gevest heeft een brede pareerstang en een royale stalen schijfpommel. De 21 cm lange, 0,6 cm dikke beschermkap is naar het einde toe aan beide zijden iets verbreed en versierd met uitgesneden rechthoeken en klavertjes. Het visueel indrukwekkende handvat bestaat uit een houten kern bedekt met leer en staal: terwijl de eerste helft, grenzend aan de bewaker, is bekleed met zwart leer en versierd met X-vormige ribbels, de rest van het handvat is omwikkeld met gedraaid staaldraad.

Het laatmiddeleeuwse anderhalfhandig ridderzwaard wordt geleverd met een zwart houten/lederen schede met medaillon, chape, middelste riem en beweegbare stalen draagringen. Het opengewerkte motief van een klaverblad of klavertje drie dat de pareerstang siert, is te vinden op alle schedebeslag (de klaver was een typisch sierelement van gotische versieringen en architectuur).

Er wordt op gewezen dat dit zwaard niet slagvaardig is. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.

Hetzelfde zwaard is er ook in een uitvoering met dikkere randen en een afgeronde punt (art.nr. DHBM-0116337006).


Details:

- Normale deco-versie

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), beschermkap en pommel van staal, handgreep van hout met leer/draadomwikkeling

- Totale lengte: ca. 118 cm

- Lemmetlengte: ca. 90,5 cm

- Lengte handgreep: ca. 27,5 cm (handgreepsectie ca. 19 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 5 cm

- Zwaartepunt: ca. 8 cm voor de beschermkap

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en stalen beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,6 kg

- Gewicht met schede: ca. 2,1 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. 

We raden aan om het mes en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.