Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

​Spatha, Laat Romeins Zwaard met Schede 2e - 3e eeuw n. Chr.

​Spatha, Laat Romeins Zwaard met Schede 2e - 3e eeuw n. Chr.

€ 129.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116201400

Spatha, Laat-Romeins zwaard met schede, 2e/3e eeuw n.Chr.

Dit schutblad is geen een-op-een replica van een historisch model, maar een reconstructie op basis van originele vondsten uit de 2e en 3e eeuw.

Vanaf het einde van de 2e eeuw na Christus begon de lange Romeinse spatha geleidelijk de kortere gladius te vervangen. Tegen de 3e eeuw was het al het standaardwapen geworden van de keizerlijke Romeinse legioenen en hulptroepen en werd het ook gebruikt door gladiatoren. De exacte oorsprong van de spatha en de redenen waarom het zo snel de efficiënte, gevreesde gladius verdrong in de midden/laat-Romeinse keizerlijke periode zijn nog steeds het onderwerp van veel discussie onder historici, archeologen en liefhebbers van het oude Rome. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat spathae van Keltische afkomst zijn en hun snelle populariteit te danken hebben aan veranderingen in gevechtstechnieken en militaire tactieken onder Romeinse infanterie en cavalerie, leidt het gebrek aan betrouwbare bronnen over dit onderwerp helaas vaak tot speculatie en oversimplificatie van een veel meer complexe een Geheel.

Het Romeinse langzwaard dat we hier aanbieden heeft een breed, tweesnijdend lemmet van verenstaal EN45 met twee volders aan elke kant en een ricasso van ongeveer 5 cm lang onder de bewaker. De snijkanten zijn niet geslepen en de doorlopende mesdoorn is aan het uiteinde van het handvat geschroefd (messingmoer). Het gevest met een royale pommel is van hout en heeft messing accenten. De greep is versierd met houtsnijwerk en de beschermkap heeft aan de bladzijde een messing beschermplaat.

Het Romeinse eenhandszwaard wordt geleverd samen met een roodhouten/lederen schede met messing beslag - een mondriem, een ronde chape, een frame of een doorlopende zijrand en een decoratieve middenrand met geïntegreerde riemlus voor het dragen aan een riem of bandolier (max. riembreedte ca. 4,5 cm). Het meest opvallende aan deze schede is natuurlijk de groter dan gemiddelde ronde plaat of schijf aan de onderkant (ook wel de blikband genoemd), die kunstzinnig is gegraveerd met een rozetmotief.

Er wordt op gewezen dat dit Romeinse zwaard niet geschikt is voor veldslagen. Het is ontworpen als verzamelobject of decoratief object en is ook ideaal als rekwisiet, bijvoorbeeld om je kostuum compleet te maken.


Details:

- Materiaal: EN45 verenstalen blad (koolstofstaal, niet roestvrij), houten handvat met messing accenten

- Totale lengte: ca. 99 cm

- Lemmetlengte: ca. 78 cm

- Lemmetdikte: ca. 4 mm / 3,6 mm (snijranden ca. 1 mm)

- Lengte handgreep: ca. 21 cm (handgreepsectie ca. 9,5 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 6 cm

- Zwaartepunt: ca. 25 cm voor de bewaker

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en messing beslag

- Breedte van de schede bij het medaillon: ca. 8 cm

- Breedte van de schede voor de chape: ca. 7 cm

- Diameter van de blikband: ca. 8 cm

- Gewicht zonder schede: ca. 1,4 kg

- Gewicht met schede: ca. 2,16 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen.

We raden aan om het mes regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.