Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

​Grote Koninklijke Pothelm met Kroon, 1.6 mm

​Grote Koninklijke Pothelm met Kroon, 1.6 mm

€ 179.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1716005160

Grote Koninklijke Pothelm met Kroon, 1.6 mm dik.

De zogenaamde grote helm, ook wel pothelm, emmerhelm of barrelhelm genoemd (in het Engels great helmet of great helmet of great heaume), werd vaak gedragen over een kleinere, lichtere helm (bijvoorbeeld een hersenkap). In de middeleeuwen was hij wijdverbreid in heel Centraal-Europa en talrijke hedendaagse illustraties, miniaturen en vondsten uit Duitsland, Vlaanderen, Engeland, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, enz. bewijzen de populariteit van dit helmtype. Deze helmen verschenen ten tijde van de kruistochten in de late 12e / vroege 13e eeuw en werden tot ver in de 14e eeuw door ridders gebruikt.

Om zich te onderscheiden van de massa en hun status te benadrukken, droegen koningen vaak een grote helm met een kroon op het slagveld. Op deze manier konden ze gemakkelijker worden herkend door hun eigen soldaten in de chaos van de strijd en kregen ze speciale bescherming. Mogelijk bood de kroon de koning ook de kans om gegijzeld te worden en vastgehouden voor losgeld in plaats van ronduit door de vijand te worden gedood.

De handgemaakte, fijn bewerkte middeleeuwse helm die we hier aanbieden is gemaakt van 1,6 mm (16 gauge) staal en versierd met een geklonken koperen kroon. De afzonderlijke delen zijn allemaal met elkaar verbonden door stalen klinknagels. De oogspleten zijn elk ca. 13 cm lang, 0,5 tot 1 cm breed en de vele ronde uitsparingen aan de rechterzijde zorgen voor de nodige luchtcirculatie.

Het zwartgeblakerde interieur is voorzien van een leren inleg en de verstelbare kinriem van 3 mm bruin leer is voorzien van een messing (antieke afwerking) gesp.

Deze draagbare, werkelijk majestueuze helm is geschikt voor lichte tentoonstellingsgevechten, re-enactment, LARP, toneel of tv/film en zal je transformatie tot een nobele koning perfect maken. Natuurlijk is het ook een uitstekende decoratieve toevoeging aan de schatkamer van elke helmverzamelaar.


Details:

- Materiaal: 1,6 mm staal, messing kroon, lederen inleg en kinriem, messing gesp

- Geschikt voor een hoofdomtrek tot ca. 83 cm

- Lange binnenafstand (achterhoofd tot voorhoofd): ca. 29 cm

- Korte binnenafstand (oor-oor): ca. 24 cm

- Hoogte: ca. 35 cm

- Gewicht: ongeveer 3,4 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen.